رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1404/03/03 Saturday - 2025 24 May السبت ، 26 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1403-04-11 09:19 شماره خبر : 5435

برخی‌ها امروز به دنبال سرپوش گذاشتن بر مسائل و مشکلات مهم اقتصادی، معیشتی و سیاست خارجی هستند که در مقطعی همین افراد و دوستانشان در دهه نود(دولت روحانی) بانی آن‌ها بودند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» موسی زارعی پور، کارشناس رسانه و علوم ارتباطات در یادداشتی نوشت: عصر امروز، عصر روایت‌هاست و روایت هم تلاشی برای بازنمایی واقعیت‌ها خواهد بود. پس هر روایتی که بتواند بیشترین تأثیرگذاری را داشته باشد توجه مردم را به خود جلب می‌کند و رفتارشان را بر اساس منافع و اهداف خود شکل می‌دهند.

روایت گری هم از طریق رسانه به معنای عام شکل می‌گیرد لذا رسانه به معنای عام یعنی از زبان‌گرفته که به‌عنوان ابزاری برای انتقال اطلاعات و ایجاد ارتباطات بکار می‌رود تا ابزارهای فنّاورانه امروزی مثل رسانه‌ها جمعی و دیجیتال و شبکه‌های اجتماعی را شامل می‌شود. از طریق رسانه بسته به اهداف و منافع، واقعیت‌ها را شکل می‌دهند تفسیر و تحریف می‌کنند و به آگاهی عمومی و ذهنی جامعه می‌پردازند.

 دراین‌بین با پیشرفت‌های فنّاورانه و گستردگی شبکه‌های اجتماعی بستر لازم برای رقابتی شدن رسانه‌ها به وجود آمده است. اگر رسانه‌ها و صاحبانشان از فن‌های رسانه‌ای غافل باشند مخاطبین خود که رمز بقای رسانه هستند را از دست می‌دهند و محکوم‌به نابودی‌اند. جنگ اصلی امروز بیش از جنگ سخت و نظامی، جنگ روایت‌ها و ایده‌ها است. یکی از فن‌هایی که رسانه‌های سلطه و دروغین و درعین‌حال حرفه‌ای، به کار می‌برند، فن «تحریف» است. به‌عنوان‌مثال در حمله نظامی آمریکا به افغانستان و عراق، آمریکایی‌ها به کمک جریان رسانه‌ای خود توانستند حمله خودشان به افغانستان و عراق را هموار کنند و اهداف خود را در پس پرده روایت‌های کاذب از وقایع و شبه وقایع بر دنیا غالب کنند.

بااین‌حال هرگونه روایتی که در تضاد با این روایت‌ها بود، با توجه به سلطگی رسانه‌هایشان، تحریف یا حذف می‌کردند که به‌عنوان نمونه برخی شبکه‌های تلویزیونی در منطقه (شبکه العالم و پرس تی وی) را تعطیل کردند؛ و امروز در کارزار انتخاباتی کشورمان شوربختانه ما شاهد روایت‌هایی از این جنس هستیم که توسط بعضی نامزدها و ستاد انتخاباتی و رسانه‌هایشان مطرح می‌شود. البته ما قائل به مقایسه این نامزدها و رسانه‌هایشان با رسانه‌های سلطه و دروغین آمریکا و غرب نیستیم، ما اعتقادمان به رقابت درعین‌حال برادری و رفاقت است اما اگر دوستان خودشان قائل به ایجاد دوگانگی و دیوارکشی در جامعه هستند و این‌گونه وانمود می‌کنند که ما آن‌ها رو قبول نداریم، این روایت خودشان است که تاکتیک تحریف نام دارد.

تحریف به‌عنوان یکی از تاکتیک‌های رسانه‌ای فنون زیادی دارد که طیف وسیعی از دروغ تا کتمان و تهمت را شامل می‌شود. مثلاً تحریف می‌تواند به شکل متهم کردن مخالفان باشد یا تحریف ممکن است در اطلاعات آماری جلوه کند که در این دوره از انتخابات آقای پزشکیان کاندیدای ریاست جمهوری در گفتگوهایشان که در قالب میزگرد و مناظره و...برگزار می‌شود، از این تاکتیک یعنی تحریف استفاده می‌کنند.

دو یا چند روایتی که آقای پزشکیان در گفتگوهایشان دارند وسعی در برجسته کردن و تکرار آن دارند بدین شرح است که وضعیت موجود را ببینند و عامل به وجود آمدن وضع موجود کیست؟ و تصمیم‌گیرنده مردم هستند ما کارشناس نیستیم؛ بنابراین این دو روایت نمونه‌هایی از تحریف واقعیات است. در این روایت‌ها آقای پزشکیان و تیم رسانه‌ای‌شان با پرت کردن حواس مخاطبان و جلب‌توجه آن‌ها به مسائل دیگر و جملات زیبا و فریبنده هدفشان این است که مسائل اصلی از دید مخاطبان پنهان بماند.

این‌گونه افراد و تیم رسانه‌ای آن‌ها با برجسته کردن این‌گونه موضوعات دنبال سرپوش گذاشتن بر مسائل و مشکلات مهم اقتصادی و معیشتی و سیاست خارجی هستند که در مقطعی همین افراد و دوستانشان در دهه نود بانی آن‌ها بودند.

سخن پایانی این‌که برای گذر از دالان تنگ میدان مین رسانه‌ای پیرامون ایده‌ها و روایت‌های جدید و متفاوت لازم است علاوه بر آشنایی با تاکتیک‌های رسانه‌ای.باید شناخت جامعی از ساختار نظام رسانه و کارکردهای پنهان و آشکار آن کسب کنیم تا جایگاهی شایسته برای خود ایجاد کنیم و روایت متفاوتی از وقایع جریان‌های سیاسی و اقتصادی در سطوح مختلف داخلی و منطقه‌ای و بین‌المللی داشته باشیم.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار