
از نخبگان فکری انتظار میرود که مقهور شرایط پیشآمده نشوند، آنها میبایست بهعنوان اسوه و الگوی جامعه در کنار حقجویی در کار علمی، روحیه حلپذیری و حقگویی را در خود تقویت کنند و مغلوب جَوّ نشوند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» رحمان رزمپا در یادداشتی نوشت: صداوسیما در این ایام بسترساز حضور نامزدهای انتخاباتی در قالبهای گوناگون شده است. دریکی از این برنامهها، پرسش کارشناس برنامه (جناب اسفندیاری) از آقای پزشکیان، موجب جدالی غیرقابلپیشبینی شد. در این گفتوگوی تنش آمیز، مشاور پزشکیان (آقای فاضلی) بعد از بحثوجدل با آقای اسفندیاری (کارشناس برنامه) و قطع شدن میکروفونهای طرفین، با عصبانیت جلسه را ترک و میکروفون را پرت میکند. این واقعه، موجب بحث و فحص های نسبتاً زیادی در فضای مجازی شد. عدهای او را تحسین و برخی دیگر او را تقبیح کردند. با رصد این فضا به نظر رسید پارهای از نکات را در این زمینه مطرح نماییم؛
۱/ با توجه به اینکه جناب فاضلی در طول ایام فعالیت خود، به محوریت دغدغه ایران برای جهتدهی به تحلیلها و کنشهای خود تأکید دارد، هم چنانکه در متن منتشره از سوی او -من رفتنیام، ایران تو بمان- به این موضوع اشاره دارد، باید از ایشان و همدلان او پرسید، آیا چنین رفتارهایی به سود «ایران» تمام میشود؟ آیا چنین واکنشهایی موجب افزایش سطح خشم، کینه و نفرت در جامعه نخواهد شد؟ ضمناً وقتی یک استاد دانشگاه را که مسئولیت مهم دولتی نیز داشته، اینچنین هیجانی و پرخاشجو عمل میکند، از کاراکترِ ملی انسان ایرانی چه تصوری ایجاد میشود؟ و آیا جز افزایش سطحِ رادیکالیسم (افراطیگری) آورده دیگری دارد؟ به این عزیزان هشدار میدهیم که «دودِ رادیکالیسم، به چشم همه میرود، باید احتیاط کرد.»! نباید کنش هیجانی را جایگزین کنش عقلانی کرد.
۲/ نکته دیگری که میتوان به آن اشاره داشت سیل عظیمی از یادداشتها بود که به روشهای مختلف در پی موجه خود محمد فاضلی یا رفتار او پرداختند. گاه با تفاسیر اسطورهای او را بهعنوان قهرمان جلوه میدادند، قهرمانی که در برابر بایکوت، میکروفون را پرتاب کرده است و علیه دروغ عصیان نموده، اساساً چهره او را به صدای بیصدایان تبدیل کردند؛ و گاه چنگالهای آنچه بهعنوان علم آموخته بودند در تن این موضوع فرومیکردند و فاضلی را محصول شرایط سیاسی اجتماعی میدانستند! گروه اول اراده گرایانه، او را سوپرمن جلوه دادند و عمل او را نهتنها زشت و زننده تصویر نکردند بلکه بسیار زیبا و موجه جلوه دادند؛ اما گروه دوم، جبرگرایانه، او را پرورشیافته شرایط نامطلوب دانستند که ناگزیر بوده است چنین عمل کند. در این ارزیابی، لزوماً در پی زیبا نشان دادن رفتار او نبودند. میتوان هر دو نگاه را نقد کرد که نه عمل فاضلی زیبا بود و نه میتوان فاضلی را بیتقصیر نمایش داد. اینکه در یک بستر عمومی با میلیونها بیننده یک شخصیت دانشگاهی نتواند خود را کنترل کند و نظم گفتگو را به هم بریزد، قابلقبول اخلاقی و عرفی نیست؛ و ضمن آنکه با همدلی کردن با او و خطای او را پوشاندن نیز بهواقع مصداق «عاملیت زدایی» از انسان است. این در حالی است که انسانهای بسیاری در شرایطی سختتر، به خویشتنداری پرداختهاند...
۳/ انصاف حکم میکند «با موارد مشابه برخورد مشابه داشته باشیم.» آیا اگر مشاوران رقیب فکری این هواداران، چنین خطایی انجام داده بود، چنین همدلانه از خطای او میگذشتند؟ و حتّی او را تبدیل به «الگوی آرمانی» میکردند؟ آیا در آن شرایط نیز، برای فردِ خاطی رقیب، واژه تولید میکردند و ادبیات تشویقی شکل میدادند؟
جالب است همین نویسندگان با مفاهیمی چون «ایدئولوژی زدگی» و «ایدئولوژی اندیشی» به سروقت مخالفان خود میرفتند و کنشها و تحلیلهای آنها را برآمده از چنین تلقیای میدانستند، این در حالی است که اگر میخواهیم ترجمه ملموسی برای مفهوم «ایدئولوژیاندیشی» پیدا کنیم به توجیه واکنش #محمد_فاضلی توسط این قبیل طرفداران توجه کنیم؛
زیبا دیدن و زیبا جلوه دادنِ امر نا-زیبا
اگر نباید و نشاید که علم، هنر و سیاست را در خدمت ایدئولوژی قرار دهیم، به این ایده خود وفادار بمانیم و در شرایط اینچنینی عنان از کف ندهیم بهنحویکه از پشت شیشه کبود ایدئولوژی به موضوعات نگاه کنیم.
در پایان، به نظر میرسد که تعارض بین سیره نظری و سیره عملی، نهتنها نقص اخلاقی است، بلکه نشانه ضعف روانشناختی نیز هست. ازاینرو از نخبگان فکری انتظار میرود که مقهور شرایط پیشآمده نشوند، آنها میبایست بهعنوان اسوه و الگوی جامعه در کنار حقجویی در کار علمی، روحیه حلپذیری و حقگویی را در خود تقویت کنند و مغلوب جَوّ نشوند و اگر خطایی از آنان سر میزند با وارونهسازی آن را حق جلوه ندهند.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- بهرامی به استقبال تاجگردون در ورودی سیسخت میرود!
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- تجلیل از پرچمداران جبهه علم در بهمئی
- مراسم معارفه فرمانده سابق سپاه فتح در بوشهر
- نرخهای نجومی در آبشار یاسوج
- | خرمشهر؛ تجلیگاه هویت ایرانی-اسلامی
- شکوه حضور نیروهای مسلح کهگیلویهوبویراحمد
- تجلیل از فاتحان عملیات آزادسازی خرمشهر در باشت
- فتح خرمشهر محصول همدلی و کار جمعی بود
- کامیونداران، شیرمردان جادههای استان
- ساخت نخستین رادار فرودگاهی تمام ایرانی
- خواسته اصلی مردم در همایش کوهگل چه بود؟
- سیاستزدگی؛ بلای جان توسعه پایدار کوهستانهای زاگرس
- آیین غبارروبی گلزار مطهر شهدای گمنام
- گرامیداشت حماسه سوم خرداد در لنده
- همایش گرامیداشت «فتح خرمشهر» در گچساران+ تصاویر
- فتح خرمشهر، تثبیتکننده انقلاب اسلامی بود
- همایشی با رنگ و بوی شهدایخدمت در کهگیلویهوبویراحمد
- شهر دلاوران، میزان عاشقان شهید جمهور
- بخشی از دستاوردهای شهید رئیسی در کهگیلویهوبویراحمد
- ستاد مدیریت بحران روابط عمومی نیست
- فتح خرمشهر پایان نبرد نبود، آغاز راه بود
- روایتی تکان دهنده از پشت پرده دخانیات دختران
- ثبتنام کلاسهای تابستانه موسسه رزمندگان آغاز شد
- جانشین معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران وارد گچساران شد
- پاسخ ما به دشمنان دندانشکن خواهد بود
- پروژه زیرگذر روگذر دهدشت در بلاتکلیفی کامل!
- رزمایش بزرگ «الی بیتالمقدس» در یاسوج+ تصاویر
- مجموعههای جدید و بازطراحیها
- کهگیلویه و بویراحمد میزبان ۴۱ طرح گردشگری
- طارمی در بدترین فصل هم رکوردزنی کرد
- پروازها به تلآویو را معلق کردند
- خدمات سریع ثبت احوال در قلب باشت
- بازی با روان مردم با تیراندازیهای ممتد شبانه
- مشاهده بیشتر