رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
یکشنبه 1404/03/04 Sunday - 2025 25 May الأحد ، 27 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1403-05-20 00:25 شماره خبر : 6370
جنگل‌هایی که خاطره می‌شوند؛

آتش و بلوط‌های زاگرس آوردگاه بزرگی را شکل داده‌اند؛ یک روز آتش کامیاب می‌شود و درختان را به خاکستر می‌نشاند و یک روز هم تبرهای هیزم شکن کمرشکن را میشکند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»آتش و بلوط‌های زاگرس آوردگاه بزرگی را شکل داده‌اند؛ یک روز آتش کامیاب می‌شود و درختان را به خاکستر می‌نشاند و گاهی هم بلوط‌ها، اما با هر حریق بخشی از تن‌پوش سبز زاگرس به خاطره‌ها می‌پیوندد.

حکایت آتش و بلوط 

ماجرای آتش و بلوط حکایت جدیدی نیست، از دیروزها تا امروز بلوطستان صحنه جدال بوده است، یک روز حرف زغالگیری است و روز دیگر تغییر کاربری، کشاورزانی به طمع زمین مُفت، چنگ به سرمایه زمین انداخته‌اند، یک روز با تبر و اره می‌برند، روز دیگر زغال می‌گیرند و این روزها آتش می‌زنندو مسولان می‌گویند که قریب هشتاد درصد این آتش سوزی ها سریالی است.

آتش بلوط ها از کجاست

گاه دعوای دو روستا به سرزمین و فرش سبز بلوط های زاگرس کشیده می‌شود و برای خالی کردن دست هم از بضاعت چراگاه و مراتع خشکیده، آتش‌به‌جان جنگل می‌اندازند و گاه برای منفعتی مفت بلوط های ایستاده را می‌سوزاند تا برای خودشان چند روزی خوش بگذرانند.

از کل مساحت استان کهگیلویه و بویراحمد قریب هفتاد درصدش را جنگلهای بلوط پوشیده است .

گونه‌های بلوط، بادام، ارس، شن، ارژن، سفیدار و شیر خشت ازجمله گونه‌های شاخص در منطقه زاگرس، بنه، بادام، زالزالک، تنگرس، ارژن، و زبان‌گنجشک از گونه‌های بارز در منطقه ایران-تورانی و کنار، کهور ایرانی و استبرق از مهم‌ترین گونه‌های جنگلی موجود در استان هستند.

کهگیلویه وبویراحمدبراساس مساحت زیستگاه اصلی جنگل‌های زاگرس را به خود اختصاص داده، این جنگل‌ها حائز کارکردها و ویژگی‌های قابل‌توجهی نظیر، کنترل آب‌های سطحی و تغذیه آب‌های زیرزمینی به‌گونه‌ای که میزان آب نفوذی برحسب نوع جنگل ۵۰۰ تا دو هزار مترمکعب در سال در هر هکتار برآورد می‌شود که این مقدار به‌مراتب بیشتر از اراضی غیر جنگلی است.

آتش همچنان بی رحمانه می‌تازد 

طی چند سال گذشته شاهد آتش‌سوزی‌های گسترده در سطح استان بودیم به‌گونه‌ای که در یک آتش‌سوزی که در جنگل‌های منطقه حفاظت شده خائیز اتفاق افتاد میزان قابل‌توجهی از پوشش گیاهی منطقه و حیات‌وحش از بین رفتند.

در این آتش‌سوزی برخی از درختان که قدمتشان بیشتر از ۱۰۰ سال هم می‌شد از بین رفتند. در این سال‌ها همواره آتش‌سوزی‌های بسیاری در عرصه‌های جنگلی استان اتفاق افتاده است و مردم استان شاهد مرگ بلوط‌هایی بوده‌اند که ایستاده می‌میرند.

زوال زاگرس بر اثر آتش سوزی های سریالی

جنگل‌ها در صورت استفاده بهینه، در رشد و توسعه نقش مؤثری دارند، اما امروزه این ثروت خدادادی با بی‌توجهی به‌راحتی در معرض تخریب و نابودی قرار می‌گیرند.بر اساس اعلام کارشناسان این آتش‌سوزی‌ها اغلب منشأ انسانی داشته و نقش بسیار مهمی در زوال جنگل‌های زاگرس دارند.

در سال جاری نیز تاکنون آتش‌سوزی‌های مختلفی در عرصه‌های منابع طبیعی استان رخ‌داده که منجر به سوختن تعداد قابل‌توجهی از گونه‌های گیاهی شده است و در آخرین مورد در شهرستان باشد در خامی بخش قابل‌توجهی از درختان در آتش سوختند.

از سویی دیگر با توجه به کوهستانی بودن استان  این جنگل‌ها در شیب کوه‌ها از فرسایش خاک جلوگیری می‌کنند و این مسئله بسیار حائز اهمیت است.اماهمین کوهستانی بودن نیز باعث شده در مواقع آتش سوزی کار اطفای این حریق های بسیار سخت و طاقت فرسا باشد.

باید بدانیم که نباید به همین آسانی نسبت به این آنش سوزی ها زود گذشت بر اساس برآوردها در حال حاضر ارزش یک درخت بلوط هزاران دلار برآورد می‌شود اما در حال حاضر ما تعداد زیادی از این درختان را به دلیل سهل‌انگاری از بین رفته آمد.

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار