رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1404/01/27 Wednesday - 2025 16 April الأربعاء ، 18 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-25 13:17 شماره خبر : 12109
صبح زاگرس پیگیری می‌کند؛

دولت به منظور حمایت از کانون گرم خانواده و جوانی جمعیت اقدام به اعطای تسهیلات بانکی برای خانواده‌های واجد شرایط کرد؛ اما شرایط نامساعد بانک‌ها برای اعطای این تسهیلات به خانواده‌ها را نگران کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس‌»؛ بانک مرکزی در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، تسهیلات قرض الحسنه فرزند ارائه می­ نماید. این وام به پدرانِ دارای تابعیت جمهوری اسلامی ایران بابت فرزندان متولد شده در داخل کشور از تاریخ ۱۴۰۰/۰۱/۰۱ به بعد، حداکثر تا ۲ سال پس از تولد فرزند تعلق می‌گیرد.

تسهیل در پرداخت تسهیلات بانکی خواسته‌ بحق مردم است اما مردم از روند پرداخت تسهیلات در باشت گلایه دارند. از چندی پیش بانک‌ها ملزم به پذیرش اعطای وام‌های زیر ۱۰۰ میلیون تومان با یک ضامن به متقاضیان شدند و از سوی دیگر روند پرداخت تسهیلات فرزندآوری هم تسهیل شود، اما برخی شهروندان از روند طولانی پرداخت‌ها گلایه دارند.

زنگ خطر بحران جمعیتی مدتهاست به صدا درآمده است و آمارهای مسوولان و کارشناسان حکایت‌های ناگواری از سقوط شدید نرخ باروری در کشور دارد به گونه ای که آینده ای ترسناک برای جمعیت کشور ترسیم می کنند، آینده ای که در آن نیمی از جمعیت کشور سالمند، مدارس خالی از کودکان و دانشگاه بدون دانشجو و خانه‌ها خالی از صفا و صمیمیت برگرفته از قهقهه کودکان است.

برای جلوگیری از تبدیل این روایت ترسناک به واقعیت سال ها است که موضوع ترمیم نرخ تولد با اجرای سیاست های تشویقی برای فرزندآوری از سوی مسوولان مطرح می شود اما این سیاست ها گاهی اوقات به خوبی اجرایی نمی شود.

بانک ها از دستگاه‌هایی هستند که در اجرای این سیاست های تشویقی نقش دارند اما انگار هنوز با ایفای نقش موثر خود در این بخش فاصله معناداری دارند، این در حالی است که متقاضیان وام فرزندآوری با محدودیت زمانی ثبت‌نام تسهیلات فرزندآوری نیز مواجه اند تا جایی که در مدت اخیر بسیاری از متقاضیان این تسهیلات را با مشکل روبه‌رو کرده است، به‌طوری که برخی با گذشت چند ماه از تولد فرزندشان هنوز موفق به انتخاب بانک برای ارایه تسهیلات نشده‌اند.

یکی از متقاضیان تسهیلات فرزندآوری می‌گوید که برای اتصال به سامانه بارها با خطای سامانه مواجه می‌شود و باید در طول روز چندین بار برای ثبت‌نام مراجعه کند تا بتواند وارد سامانه شود.

وی می‌گوید: بعد از سختی وارد سامانه شده اما در ادامه هیچ بانکی برای ارائه این تسهیلات برای وی نمایش داده نشده و همچنان نتوانسته برای دریافت تسهیلات فرزندآوری ثبت‌نام کند.

این قانون که در سال ۱۴۰۰ تصویب و در بودجه سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به‌عنوان اولویت مطرح شد، شامل تسهیلات متنوعی از جمله وام‌های قرض‌الحسنه فرزندآوری است. مبلغ وام فرزند آوری ۱۴۰۴ به ازای فرزند اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم (و بعد از آن) به ترتیب ۴۴، ۸۸، ۱۳۲، ۱۶۵ و ۲۲۰ میلیون تومان است.

با وجود تأکید قانون بر حمایت از خانواده‌ها، گزارش‌های مردمی نشان می‌دهد که این تسهیلات در شهرستان باشت به‌درستی اجرا نشده و بسیاری از متقاضیان از روند ناموفق ثبت‌نام و دریافت وام گلایه دارند.

وام فرزندآوری که دولت در راستای سیاست جوانی جمعیت برای تسهیل شرایط فرزندآوری قرار داده، به نظر می آید آنگونه که باید و شاید تسهیل کننده فرزندآوری نبوده و موجبات گلایه مندی مردم را به وجود آورده است، یکی از دغدغه‌های خانواده‌ها در شرایط اقتصادی کنونی، هزینه بر بودن فرزندآوری است. قطعاً دولت بر اساس قانون این وظیفه را دارد که شرایط مناسبی را برای خانواده‌ها ایجاد کند که دغدغه مالی برای تشکیل خانواده و فرزندآوری نداشته باشند.

حال که به دلیل وضعیت باروری پایین در کشور، دولت تسهیلاتی برای فرزندآوری قرار داده که مشوق خانواده‌ها باشد، بانک‌ها به جای تسهیل گری مانع ایجاد می‌کنند.

متقاضیان از شهرستان باشت در گفتگو با خبرنگار ما گفت: من چهار ماه است که برای وام فرزند دوم ثبت‌نام کرده‌ام، اما هیچ خبری از تأیید یا پرداخت نیست. وقتی مراجعه می‌کنم، می‌گویند بانک‌ها اعتبار ندارند. این وضعیت فقط باعث سرخوردگی و بی‌اعتمادی ما شده است

علاوه بر وام فرزندآوری، تسهیلات دیگر مانند وام ازدواج و ودیعه مسکن نیز در شهرستان با مشکلاتی مشابه روبه‌رو است، به گفته شهروندان، روند طولانی ثبت‌نام، صف‌های انتظار نامحدود، و نبود اعتبارات کافی در بانک‌ها باعث شده تا بسیاری از متقاضیان نتوانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند.

یکی از زوج‌های جوان باشتی گفت: ما برای وام ازدواج ثبت‌نام کردیم، اما ماه‌هاست هیچ پیشرفتی در پرونده‌مان مشاهده نمی‌کنیم. این در حالی است که هزینه‌ها روزبه‌روز بیشتر می‌شود و ما نیاز به این تسهیلات داریم. چرا بانک‌ها به وظایف قانونی خود عمل نمی‌کنند؟

شهروند دیگری ادامه داد:  از برج ۶ کلی از افراد مدارک را به طور کامل تکمیل و تحویل شعبه دادند. اما هیچ پرداختی تا به امروز نداشته‌اند این برای کلی از خانواده‌ها مشکل شده وهیچکس هم پاسخگو نیست. و دیگری گفت :من از ۲۰ آذر تکمیل پرونده کردم، ضامن آوردم همه مراحل را طی کردم، اما بانک به من می‌گوید بودجه نداریم.

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار