رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
یکشنبه 1404/02/28 Sunday - 2025 18 May الأحد ، 20 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1404-02-28 07:35 شماره خبر : 12935
هیئت کوهنوردی استان در انتظار نجات؛

استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از مهم‌ترین قطب‌های کوهنوردی کشور محسوب می‌شود، اما کمبود تجهیزات و نبود حمایت‌های لازم، توسعه این رشته ورزشی را با مشکلات جدی مواجه کرده است.

کهگیلویه و بویراحمد به‌عنوان قلب تپنده زاگرس مرکزی شناخته می‌شود، جایی که رشته‌کوه عظیم زاگرس با شکوه تمام از میان این استان عبور می‌کند این رشته‌کوه که یکی از طولانی‌ترین و مرتفع‌ترین چین‌خوردگی‌های ایران محسوب می‌شود، در محدوده این استان ویژگی‌های منحصر به فردی پیدا می‌کند.

خط‌الرأس دنا به طول ۹۰ کیلومتری از شمال غرب تا جنوب شرق استان و عرض حدود ۳۰ کیلومتر با دامنه‌های پرشیب و دره‌های عمیق باپنج قله بالای چهارهزار متر شامل قله‌های "بیژن ۳" به طول (۴۴۰۹ متر)، "مورگل" (۴۱۵۰ متر) و "قاشمستان" (۴۱۰۰ متر) که تنوع مسیرهای صعودی برای انواع فعالیت‌های کوهنوردی، سنگ‌نوردی و دره‌نوردی این استان را به بهشت کوهنوردان ایران تبدیل کرده است.

زاگرس در این منطقه دارای شیب تکتونیکی به سمت جنوب غرب است که باعث ایجاد دیواره‌های مرتفع شمالی و دامنه‌های ملایم جنوبی شده است این ویژگی منحصر به فرد، شرایط ایده‌آلی برای طراحی مسیرهای صعود متنوع ایجاد کرده است.

مسیرهای متنوع صعود از سطح مبتدی تا حرفه‌ای، دیواره‌های مناسب سنگ‌نوردی با ارتفاع ۲۰۰ تا ۵۰۰ متر و مناطق بکر برای طبیعت‌گردی و کوهپیمایی در استان چهار فصل کهگیلویه وبویراحمد فرت های خوبی را برای توسعه ورزش هیان انگیز کوهنوردی فراهم کرده است که توجه به این زیرساخت ها نقش مهمی در توسعه صنعت توریسیم ورزشی دارد.

عبور رشته‌کوه زاگرس از کهگیلویه و بویراحمد نه‌تنها هویت جغرافیایی این استان را شکل داده، بلکه آن را به یکی از مهم‌ترین مقاصد کوهنوردی کشور تبدیل کرده است که این ثروت طبیعی نیازمند برنامه‌ریزی هوشمندانه برای بهره‌برداری پایدار و حفظ میراث طبیعی برای نسل‌های آینده است.

مسئول کارگروه صعودهای ورزشی کهگیلویه وبویراحمد در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا به تشریح وضعیت بحرانی تنها سالن سنگ‌نوردی استان پرداخت.

محمدحسن حسینی رضایی اظهار داشت: سالن سنگ‌نوردی بویراحمد، تنها مرکز تخصصی آموزش این رشته در استان، با وجود استقبال گسترده ورزشکاران و پتانسیل بالای منطقه، به دلیل کمبودهای شدید تجهیزات و نبود حمایت مالی در آستانه تعطیلی قرار دارد.

وی با اشاره به برگزاری سه سانس روزانه (نونهالان ۷-۱۳ سال، بزرگسالان آقا و بانوان) در این سالن بیان کرد: علاوه بر ارائه آموزش منظم به بیش از ۱۰۰ ورزشکار، آموزش‌های تخصصی شامل تکنیک‌های طناب‌ریزی و صعود، مانورهای امداد و نجات و صعودهای طبیعی و مصنوعی به شرکت کنندگان نیز آموزش داده می شود.

مشکلات و کمبودها

حسینی رضایی مشکلات وزرش کوهنوردی استان مشکلات زیرساختی، تجهیزاتی و محیطی دانست و گفت: فرسودگی کف سالن با بیش از ۱۰ سال از عمر مفید، کمبود گیره‌های استاندارد، عدم وجود بالابر برای تعویض مسیرها، دیواره فرسوده ۳۰ ساله و غیرقابل استفاده، نبود دیوار عایق صدا با سالن مجاور و خطرات ایمنی ناشی از فرسودگی تجهیزات از مهمترن مشکلات در این حوزه ها است.

وی به تلاش‌های خودجوش ورزشکاران این حوزه اشاره کرد و افزود: تأمین بخاری و انجام تعمیرات با هزینه شخصی مربیان در این سالن انجام شد.

رضایی با اشاره به عدم حمایت مالی اداره کل ورزش و جوانان از تنها سالن فعال کوهنوردی استان گفت: اختصاص بودجه برای تعویض گیره‌ها و تجهیزات، نصب بالابر، احداث دیوار عایق و بازسازی دیواره فرسوده از مهمترین نیازهای این سالن است که نیاز است مسئولان همکاری کنند.

عرفان منش یکی از ورزشکاران رشته سنگ نوردی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به جذابیت ای خاص این رسته ورزشی گفت: سنگ‌نوردی رشته‌ای پرهیجان و موردعلاقه جوانان است و می‌تواند به پیشرفت ورزشی استان کمک کند.

وی بیان کرد: یاسوج و استان کهگیلویه و بویراحمد به‌عنوان "مهد کوهنوردی و سنگ‌نوردی" شناخته می‌شود و قابلیت تبدیل شدن به یک قطب ورزشی را دارد.

عرفان منش با اشاره به اینکه بسیاری از جوانان پس از مدتی تمرین (حدود ۶ ماه) به دلیل نبود مسابقات، تشویق‌های مالی، یا امکانات ناکافی، دلسرد شده و رشته را رها می‌کنند تصریح کرد: برگزاری مسابقات منظم و حمایت از ورزشکاران نقش مهمی در توسعه این ورزش هیجان انگیز دارد.

وی ادامه داد: سیستم ورزشی استان به‌رغم ظرفیت‌های بالا، نتوانسته از این رشته به‌صورت جدی حمایت کند.

عرفان منش تصریح کرد: حمایت‌های جدی‌تر مسئولان، علاوه بر ایجاد انگیزه در ورزشکاران باعث ارتقای جایگاه واقعی کهگیلویه وبویراحمد در سنگ‌نوردی کشور خواهد شد.

رئیس هیأت کوهنوردی و صعودهای ورزشی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به ظرفیت‌های منحصربه‌فرد کوهستانی این استان اظهار داشت: این استان با دارا بودن طولانی‌ترین خط الرأس زاگرس و پنج قله بالای چهارهزار متر، یکی از مهم‌ترین قطب‌های کوهنوردی کشور محسوب می‌شود.

زریر حسین‌زاد تنوع مسیرهای صعودی برای انواع فعالیت‌های کوهنوردی، سنگ‌نوردی و دره‌نوردی را از ظرفیت های مهم این رشته در کهگیلویه و بویراحمد دانست و اضافه کرد: حمایت های همه جانبه از این رشته به توسعه کهگیلویه وبویراحمد کمک شایانی می کند.

وی مردمی و فراگیر بودن ورزش کوهنوری را یکی شاخص مهم در این رشته دانست و گفت: در سال‌های اخیر با استقبال پرشور اقشار مختلف و برگزاری دوره های ورزشی این رشته از حالت سنتی به سمت علمی در حال ارتقا است.

حسین زاده با اشاره به فعالیت ۴۰ باشگاه رسمی مجوزدار در سطح استان تصریح کرد: یکهزارو ۲۰۰ ورزشکار بیمه شده خانم و اقا بصورت حرفه ای ورزش کوهنوری را دنبال می کنند.

وی با اشاره به انعقاد تفاهم نامه با اموزش و پرورش در راستای توسعه این ورزش در سطح مدارس گفت: دانش آموزان در سایت‌های سنگ‌نوردی یاسوج و گچساران زیر نظر مربیان اعزامی از فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی که دارای مدارک معتبر هستند، در آیتم‌های تخصصی ارزیابی می‌شوند و دانش‌آموزان مستعد برای تمرینات حرفه‌ای‌تر دعوت می‌شوند.

حسین زاده فرسودگی تجهیزات سنگ‌نوردی، عدم تعویض به موقع گیره‌ها و کمبود بودجه برای نگهداری و به‌روزرسانی سالن‌ها را از مهم ترین چالش های این ورزش در سطح استان اعلام کرد.

چشم‌انداز آینده

با حمایت مسئولان و تامین اعتبارات لازم، کهگیلویه و بویراحمد می‌تواند به یکی از مهم‌ترین قطب‌های کوهنوردی حرفه‌ای کشور تبدیل شود و علاوه بر پرورش ورزشکاران ملی، به جاذبه‌ای برای گردشگران ورزشی تبدیل شود.

منبع:ایرنا

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار