رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1404/01/27 Wednesday - 2025 16 April الأربعاء ، 18 شوّال ، 1446
ساعت
1404-01-26 15:29 شماره خبر : 12134
گزارش خبری

به دلیل بروز برخی آلاینده ها و نیز وقوع گردوغبار در برخی ایام سال، استقرار ایستگاه های سنجش آلودگی هوا در شهرستان باشت ضروری است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» همه ما در معرض آلودگی هوا قرار داریم. آلودگی هوا حتی در سطوح پایین نیز بر سلامت انسان تاثیر دارد. بنابراین خوب است که بدانیم چگونه می‌توان عوارض آلودگی هوا بر سلامتی را کاهش داد. آلودگی هوا یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر سلامت بوده و بیشترین بار بیماریهای منتسب به عوامل خطرزای محیطی را به خود اختصاص داده است. 

آلودگی هوا پس از استعمال دخانیات، دومین عامل اصلی مرگ های ناشی از بیماری‌های غیر واگیر محسوب میشود و با افزایش خطر ابتلاء به بیماری‌های حاد و مزمن و مرگ در ارتباط است. هوای سالم و پاک ضروری ترین نیاز هر انسانی برای زیستن است. از اینرو کیفیت هوائی که تنفس میکنیم از اهمیت ویژه ای برخوردار می گردد.

در مناطقی که آلودگی هوا زیاد است. بیماری انسدادی ریوی مزمن شیوع دارد. دو عامل خطرناک در آلودگی هوا اکسید نیتروژن و دی اکسید سولفور است که هر دو خطر التهاب ریه یا پنومونی را افزایش می دهد. کودکان و افراد مسن بیشتر در معرض خطر هستند. آلودگی هوا میتواند منجر به حمله قلبی، بی نظمی ضربان قلب و نارسائی قلبی و سکته شود.

علایم اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت می‌تواند شامل خستگی، سردرد یا سرگیجه، سرفه و عطسه، خس خس سینه یا مشکل در تنفس، مخاط بیشتر در بینی یا گلو،  خشکی یا تحریک چشم، بینی، گلو و پوست باشد. البته ممکن است بعد از چند دقیقه یا چند ساعت متوجه این علائم شوید و بعد از ترک محل آلوده احساس بهتری پیدا کنید. افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی ممکن است علائم مکرر و شدیدتری را تجربه کنند. همچنین ممکن است برای کاهش این علائم به داروهای بیشتری احتیاج داشته باشند.

ذرات ریز موجود در آلودگی براحتی به عروق خونی راه پیدا کرده و باعث التهاب می شوند که نهایتاً با گذشت زمان بروز بیماریهای قلبی را  افزایش می دهد.

شاخص آلودگی هوا چیست؟

شاخص آلودگی هوا یا به عبارت دیگر، “شاخص کیفیت هوا” یک معیار کمی مهم است که برای اندازه‌گیری میزان آلودگی هوا در یک منطقه یا شهر به کار می‌رود. این شاخص‌ها بر اساس اندازه‌گیری میزان غلظت ترکیبات مختلف شیمیایی و ذرات معلق در هوا تشکیل می‌شوند.

نام دیگر “شاخص کیفیت هوا” یا “AQI”  به صورت کامل ( Air Quality Index) نیز شناخته می‌شود. این عدد توصیفی است که برای بیان وضعیت آلودگی هوا به کار می‌رود. به طور کلی، شاخص کیفیت هوا نمایانگر کیفیت هوای اطراف است، اینکه هوا چقدر تمیز یا آلوده است، و چه تاثیراتی از آلودگی ممکن است بر سلامت افراد داشته باشد. این شاخص بر اساس اثرات سلامتی تمرکز دارد که ممکن است بعد از مدتی از تنفس هوای آلوده و ناسالم با آنها مواجه شویم.

در این حالت میزان AQI بین 101 و 150 قرار دارد و معمولاً برای افرادی که جزو گروه‌های حساس نیستند، مشکلی ایجاد نمیشود. اما برای گروه‌های حساس از جمله بیماران قلبی-عروقی، بیماران تنفسی، افراد مسن، و مادران باردار، ممکن است خطرناک باشد. در این حالت، رنگ نارنجی مورد استفاده است.

میزان AQI در این حالت بین 151 و 200 است و هوا ممکن است برای همه افراد خطرناک باشد. گروه‌های حساس ممکن است خطرات جدی‌تری را تجربه کنند. رنگ قرمز نمایانگر این حالت است و افراد باید از فعالیت‌های سنگین خودداری کنند، در این حالت، میزان AQI بین 201 و 300 قرار دارد و به عنوان یک هشدار جدی برای سلامتی محسوب می‌شود. تاثیرات جدی برای همه افراد احتمالی هستند و این حالت با رنگ بنفش نشان داده می‌شود.

در حالی که گرد و غبار شدید در شهرستان باشت وجود دارد اما دستگاه سنجش میزان آلوردگی هوا در این شهرستان وجود ندارد، بااین حال نمی توان گفت که درصد ذرات معلق، ریزگردها در شهرستان به چه میزانی است. شهرستان باشت دارای میزان آلودگی بسیار بالا و در مرز هشدار هستند اما به دلیل نبود دستگاه سنجش آلودگی هوا در این منطقه، میزان غلظت آلودگی مشخص نیست.

در شرایطی که نه تنها شهرستان باشت بلکه بیشتر مردم این استان با آلودگی هوا دست به گریبان‌ هستند اما شهرستان  فاقد دستگاه سنجش آلودگی هوا هستند و  با توجه ضرورت‌های زيست محيطی اميدواريم هر چه زودتر اين دستگاه در شهرستان جانمایی شود، ادامه روند ریزگردها این میهان ناخوانده اینگونه اذهان را نهیب می‌زند که مبادا روزی این وضعیت که خود را در روال روزمره زندگی ما جا داده است برایمان آنقدر عادی شود که یادمان برود روزی آسمان شهرستان هم آبی آبی بود.

هر چند تعطیلی راه مقابله با گردوخاک نیست، ولی تنها راه حفظ سلامتی مردم در چنین شرایطی تعطیلی است و البته امیدواریم که مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد با نصب ایستگاه سنجش آلودگی هوا در این شهرستا زمینه تصمیم‌گیری به‌موقع ستاد بحران را مهیا نمایند، درحالی‌که غلظت آلاینده‌ها در سطح شهرستان افزایش‌یافته و هوا ناسالم است، اما ادارات و مدارس شهرستان باشت باوجود آلودگی هوا تعطیل نشده است.

رئیس خانه مشارکت های مردمی درسلامت شهرستان باشت باتوجه به تشدید گرد و غباردرآسمان این شهرستان و اینکه افراد گوناگونی نسبت به ذرات معلق حساس هستند، نکاتی را توصیه نمودند

قرار گرفتن مبتلایان به آسم در معرض آلودگی هوا ممکن است علائم بیماری را در این افراد بدتر کند و باعث بروز حملات آسمی شود، همچنین در افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن ریوی مانند مبتلایان به برونشیت مزمن و انسداد مزمن ریه نیز قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا باعث بدتر شدن علائم می‌شود، در واقع قرار گرفتن در معرض غلظت بالای ذرات معلق برای بیماران مزمن ریوی ممکن است سبب بروز علائمی مانند طپش قلب،‌ درد قفسه سینه و کوتاه شدن تنفس شود

ناصر بازپور گفت: گروه بعدی که بیشتر تحت تاثیر آلودگی هوا قرار دارند زنان باردار هستند؛ قرار گرفتن در معرض غلظت بالای ذرات معلق برای مادران باردار ممکن است منجر به عوارضی نامطلوب و حتی تولد نوزاد نارس شود

وی با بیان اینکه کودکان نیز نسبت به بزرگسالان در مواجهه با آلودگی هوا حساس‌تر هستد، اظهار کرد: ریه‌های کودکان به اندازه بزرگسالان کامل نشده است و سیستم‌های دفاعی و سوخت و ساز بدن‌شان نیز هنوز در حال تکمیل است؛ بنابراین عفونت‌های تنفسی در آنها با شدت بالاتری رخ می‌دهد. از آنجایی که کودکان نسبت به بزرگسالان فعالیت بیشتری دارند،‌ حجم هوایی که تنفس می‌کنند نسبت به وزن بدن‌شان بیشتر است، بنابراین در مواجهه با غلظت بالاتری از آلودگی هوا بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرند.

بازپور گروه بعدی در معرض خطر آلودگی هوا را سالمندان معرفی کرد و ادامه داد: این افراد سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند و در عین حال از آنجایی که ممکن است به بیماری‌های زمینه‌ای هم مبتلا باشند، بدن آنها کمتر قادر به مقابله با ذرات معلق و آلودگی هوا است و ذرات معلق می‌تواند باعث بدتر شدن بیماری‌های قلبی و حتی منجر به بروز سکته‌های مغزی و قلبی در آنها شده و همچنین علائم آسم را تشدید کند.

عضو شورای مرکزی خانه مشارکت های مردمی در سلامت استان تاکید کرد: سایر گروه‌های در معرض خطر آلودگی هوا و طوفان‌های گرد و غبار، مبتلایان به سرطان بویژه سرطان ریه،‌ افراد دیابتی، ورزشکاران، کوهنوردان، کارگران فصلی، افراد سیگاری و افراد چاق هستند که بیشتر در معرض عوارض مواجهه با غلظت بالای ذرات معلق هستند.

وی افزود: اگر افراد مبتلا به آسم و بیماری مزمن ریوی حالاتی همچون تنگی نفس،‌ خس‌خس سینه،‌ سرفه و... داشتند باید اقدامات درمانی که از قبل دنبال می‌کردند را ادامه دهند اما در صورتی که در علائم خود بهبودی احساس نکردند باید به پزشک مراجعه کنند و تحت درمان قرار گیرند.

بازپور با تاکید بر اینکه اولین و اساسی‌ترین اقدام حفاظتی هنگام بروز طوفان گرد و غبار کاهش میزان تماس مستقیم با ذرات معلق است، بیان کرد: این ذرات می‌توانند سلامت اعضای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهند به شکلی که ممکن است سبب بروز انواع حساسیت‌ها، قارچ‌های پوستی، بیماری‌های چشمی و حمله قلبی و تنفسی شود.

ناصربازپور با بیان اینکه ماندن در خانه می‌تواند روشی باشد که تا حدی از مواجهه با غلظت بالای ذرات معلق جلوگیری کند، اظهار کرد: در این زمینه می‌توان در ساخت منازل از شیشه‌های دو جداره استفاده کرد که هم سبب کاهش مصرف انرژی شود و هم کاهش مواجهه با آلودگی هوا را به دنبال داشته باشد. بهتر است افراد در شرایط آلودگی هوا در منزل بمانند و درها و پنجره‌ها را ببندند که در این صورت نیازی به استفاده از ماسک در داخل منزل نیست. در منزل نیز افراد باید سطح فعالیت خود را کاهش دهند و از انجام فعالیت‌هایی که سبب می‌شود سریع‌تر و عمیق‌تر نفس بکشند خودداری کنند.

وی افزود: افرادی که در شرایط آلودگی هوا از اتومبیل استفاده می‌کنند باید سیستم تهویه خودرو را در وضعیت چرخش مجدد هوا قرار دهند تا سطح ورودی هوای آلوده به داخل اتومبیل کاهش یابد.

 وی همچنین تاکید کرد: درچنین شرایطی و باتوجه به مشاهدات عینی در سطح آسمان شهرستان باشت ودیگرشهرستانها، مسئولین بهداشتی وآموزش وپرورش ورئیس شورای سلامت و امنیت مواد غذایی شهرستان و دیگر اعضاء شورای سلامت باید بایک تصمیم قاطع و اصولی جهت حفظ سلامت دانش آموزان و معلمین عزیز، قبل از شروع کلاس درس اطلاعیه های تعطیلی مدارس را اطلاع رسانی عمومی کنند تا دراین شرایط بحرانی مردم از منزل خارج نشوند و مرکز بهداشت هم نسبت به این گردوغبار باید هشداری لازم را اطلاع رسانی عمومی نماید

سید یعقوب سادات‌عنا در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» گفت: در شهرستان باشت دستگاه اندازه‌گیری میزان آلودگی هوا وجود ندارد و ما نمی‌توانیم تعطیلی ادارات و مدارس شهرستان را اعلام نماییم. 

سرپرست اداره محیط زیست شهرستان باشت بیان کرد: برای تعطیلی ادارات و مدارس شهرستان باشت باید از طرف استان کهگیلویه و بویراحمد به اداره باشت اعلام نمایند. 

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار