هشتم ربیعالاول سال ۲۶۰ هجری یادآور شهادت امام حسن عسکری یازدهمین امام شیعیان است. ایشان بعد از شش سال امامت به دست معتمد عباسی مسموم شده و به شهادت رسیدند.
به گزارش صبح زاگرس هشتم ربیع الاول، روزی است که در تاریخ اسلامی به عنوان یکی از روزهای مهم و معنوی شناخته میشود، زیرا در این روز امام حسن عسکری (علیهالسلام)، یازدهمین امام شیعیان به شهادت رسید.
امام حسن عسکری (ع) در سال 232 هجری قمری در سامرا چشم به جهان گشود. پدرش امام دهم، حضرت هادی علیه السلام و مادرش بانویی پارسا و شایسته به نام حدیثه است که برخی از او با نام سوسن یاد کرده اند. از آن جایی که امام حسن علیه السلام به دستور خلیفه عباسی در سامرا در محله عسکر سکونت اجباری داشتند «عسکری» نامیده می شود. از مشهورترین القاب امام حسن علیه السلام، نقی و زکی و کنیه اش ابومحمد است.
امام حسن (ع) ۲۲ سال از دوران زندگیاش را با پدر بزرگوارش سپری کرد و با شهادت پدرش در سال ۲۵۴ق به امامت رسید. ایشان در دوران امامت خود، با شرایط سخت و تنگاتنگی مواجه شد. زمانی که وی امام شد، امپراتوری عباسی در دوران وحشتناک خود بود و شیعیان به شدت تحت فشار و ستم قرار داشتند. امام حسن عسکری (ع) در این شرایط دشوار، با حکما و علمای دین به تدریج تعداد شیعیان را افزایش داد و معارضان و دشمنان دینی را به گفتگو و مناظره دعوت میکرد.
امامت ایشان، شش سال بیشتر به طول نیانجامید، ولی در این زمان کوتاه حوادث مهمی رخ داد. اهمیت دوران امامت ایشان زمانی آشکار میشود که به مسئله غیبت و اهمیت آن پی ببریم، چرا که حضرت باید در این مدت کوتاه مقدمات لازم برای انتقال شیعه از مرحله حضور به مرحله غیبت را فراهم میکرد.
امام حسن علیه السلام در طول ۲۸ سال عمر پربار خویش، علاوه بر اینکه در تداوم راه نبوت و امامت، نهایت تلاش خود را به کار گرفت و با تربیت شاگردان ممتاز و رهنمودهای خردمندانه خویش شایسته ترین خدمات را به امت اسلامی عرضه نمود، به عنوان امام امت و غم خوار ملت نیز از هیچ کوششی در راه رفع گرفتاری ها و مشکلات مسلمانان به ویژه شیعیان فرو گذاری نکرد. ابوهاشم جعفری، از شاگردان آن حضرت می گوید: روزی از فشار زندگی و فقر مادی به آن حضرت شکایت کردم. امام (ع) با تازیانه اش خطی بر روی زمین کشید و یک شمش طلا از آن بیرون آورد که در حدود 500 اشرفی بود. سپس آن را به من داد و فرمود: «ای ابوهاشم! بگیر و ما را معذور دار».
امام عسکرى (ع) علیرغم تمامى محدودیت ها و کنترل هایى که از طرف دستگاه خلافت به عمل می آمد، یک سلسله فعالیت هاى سرّى سیاسى را رهبرى مى کرد که با گزینش شیوه هاى بسیار ظریف پنهان کارى، از چشم بیدار و مراقب جاسوسان دربار، بدور مى ماند.
گفته می شود که همسر امام حسن عسکری (ع)، نرگس خاتون، مادر حضرت مهدی موعود (عج)، دختر امپراطوری بیزانس بوده است که پیرو توصیه ای که به او در عالم رویا شده، خودش را به بردگی فروخته تا در عراق به سفارش امام هادی(ع)،خریداری شده و به ازدواج امام حسن عسکری (ع) درآید.
نحوه به شهادت رسیدن امام حسن عسکری(ع)
ر خصوص نحوه به شهادت رساندن امام حسن عسکری(ع) باید گفت که در طول دوران خلفای عباسی چون معتز ومهتدی آنان همواره تلاشهایی را در جهت از میان برداشتن امام انجام دادند که به خواست الهی این تلاش ها بی ثمر ماند اما در دوران معتمد عباسی به دلیل افزایش نفوذ و محبوبیت امام (ع) در جامعه و توجه روز افزون مردم به ایشان، معتمد به شدت نگران شده و هنگامی که مشاهده می کند زندان و اختناق نه تنها از عظمت ایشان نمی کاهد بلکه بالعکس به محبوبیت ایشان می افزاید به شیوه دیرینه خود یعنی به شهادت رساندن امام در حالی که شش سال بیشتر از امامت ایشان سپری نشده بود مبادرت می کند.
فرزند عبیدالله بن خاقان می گوید روزی برای پدرم ( که وزیر معتمد عباسی بود ) خبر آوردند که ابن الرضا – یعنی حضرت امام حسن عسکری - رنجور شده ، پدرم به سرعت تمام نزد خلیفه رفت و خبر را به خلیفه داد . خلیفه پنج نفر از معتمدان و یاران مخصوص خود را با او همراه کرد. یکی از ایشان نحریر خادم بود که از محرمان خاص خلیفه بود ، خلیفه به آنها دستور داد که خانه حضرت را زیر نظر بگیرند، و بر احوال آن حضرت مطلع گردند. و طبیبی را مقرر کرد که هر بامداد و پسین نزد آن حضرت برود، و از احوال او آگاه شود. بعد از دو روز برای پدرم خبر آوردند که مرض آن حضرت سخت شده است، و ضعف بر او مستولی گردیده. پدرم سوار بر مرکب شد و نزد آن حضرت رفت و اطبا را – که عموما اطبای مسیحی و یهودی در آن زمان بودند – امر کرد که از خدمت آن حضرت دور نشوند و قاضی القضات ( داور داوران ) را طلبید و گفت 10 نفر از علمای مشهور را حاضر گردان که پیوسته نزد آن حضرت باشند. و این کارها را برای آن می کردند که آن زهری که به آن حضرت داده بودند بر مردم معلوم نشود و نزد مردم ظاهر سازند که آن حضرت به مرگ خود از دنیا رفته است. سرانجام امام حسن عسکری (ع) در روز جمعه هشتم ماه ربیع الاول سال ۲۶۰ در سن ۲۸ سالگی به شهادت رسیدند.
وقتى که امام حسن عسکرى (ع) رحلت کرد، یارانش در خانه آن حضرت جمع شدند تا بر او نماز بخوانند، جعفر کذّاب هم آمد تا بر آن حضرت نماز بخواند و شیعیان حضور داشتند که ناگهان دیدند جوانى آمد و دامن جعفر را گرفت و او را از کنار پدرش دور کرد و بر پدرش نماز خواند و مردم نیز با او خواندند و جعفر مبهوت و حیران مانده بود و نمىتوانست حرف بزند. وقتى که از نماز بر پدرش فارغ شد از میان مردم بیرون آمد و رفت و ناپدید شد و نفهمیدند که از کدام سو رفت. بعد از اقامه نماز بر پیکر حضرت، امام حسن عسکری (ع) را در همان خانه اى که در سامرا پدرش در آن دفن شده بود دفن گردید.
امام حسن عسکری (ع) به عنوان یکی از شخصیتهای بزرگ تاریخ اسلام شناخته میشود که شهادتشان یادآور اهمیت تحمل مشقتها و تضحیه در راه دین و اصول اسلامی است و برای شیعیان مناسبتی معنوی برای تأمل و تفکر است.
- متخصص قلب در یاسوج به قتل رسید
- قتل پزشک شاهرودی تناسبی با مهربانی قوم لر ندارد
- آخرین صحبت همسر شهید جهاندیده خطاب به اسرائیل
- سومین شهردار کهگیلویهوبویراحمد دستگیر شد
- درگیری منجر به قتل در دهدشت
- وقتی فرماندار در دقیقه 90 متوجه تغییر میشود
- انتصاب شهردار جدید در کهگیلویهوبویراحمد
- جزئیاتی تازه از دستگیری قاتل پزشک متخصص قلب
- تشریح جزئیات قتل پزشک متخصص در دستگاه قضائی
- جزئیات زمانبندی قطعی برق در کهگیلویه و بویراحمد
- انتصاب در شرکت گاز کهگیلویه و بویراحمد
- لحظه دستگیری قاتل پزشک متخصص در یاسوج+فیلم
- یک انتصاب در دانشگاه دولتی یاسوج
- اولین واکنش قضائی به قتل پزشک متخصص قلب
- عزاداری به سبک «لری» مقابل منزل شهید جهاندیده
- انتصاب در شرکت برق کهگیلویه و بویراحمد
- مویه پدر و مادر شهید جهاندیده
- یک انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویهوبویراحمد
- تبریک فرمانده تیپ ۴٨ فتح به سردار عابدی دوست
- ۲ فرماندار کهگیلویه و بویراحمد منصوب شدند
- اجتماع بزرگ فاطمیون در باشت
- بهمئی غرق در عزای بیبی دوعالم
- مرحوم آیتالله ملکحسینی (ره) در کلام بزرگان کهگیلویهوبویراحمدی
- آسیبشناسی افت میانگین معدل دانشآموزان کهگیلویهوبویراحمدی
- مراسم عزاداری دهه فاطمیه اول در یاسوج
- زنان کارگر فصلی رنج را زندگی می کنند
- حضرت فاطمه (س) اسوه و الگوی همه زنان عالم
- مطالبات مردم لنده از فرماندار جدید
- آغاز برداشت گنجینه زاگرس در کهگیلویهوبویراحمد
- واکنش امامجمعه گچساران به قتل «پزشک متخصص» در یاسوج
- استراتژی جبهه مقاومت، جنگ فرسایشی است
- رفع نقطه حادثهخیز «گل زردی»
- آغاز عملیات احداث ۱۲ پروژه مدرسهسازی در کهگیلویه و بویراحمد
- علومپزشکی یاسوج مطالبات پرستاران را پیگیری کند
- حضرت فاطمه زهرا(س) عامل وحدت است
- «سد کوهبُرد»؛ گنج مغفول مانده کهگیلویه
- چرا مردم بیگناه تاوان ناترازی برق را بدهند
- عزاداری شب شهادت حضرت زهرا (س) در یاسوج
- آغاز سرشماری حیاتوحش شهرستان بهمئی
- رنج بیپایان زنان کارگر فصلی در باشت
- آخرین وضعیت خسارت زلزله در«چرام»
- اعزام تیمهای ارزیاب خسارت به شهرستانهای زلزلهزده
- چرام برای بار دوم لرزید+جزئیات
- امامجمعه سابق یاسوج از سرمایههای اجتماعی کهگیلویهوبویراحمد بود
- چرام لرزید+جزئیات
- گلایه دانشآموزان لندهای با اقدام شهرداری بر طرف شد
- مراسم دومین سالگرد ارتحال امام جمعه یاسوج+ تصاویر در دهدشت
- مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد منصوب شد
- «تنگ سولک» جاذبهای کمنظیر در بهمئی
- تشکیل پرونده پذیرفتهشدگان دانشگاه فرهنگیان و علوم پزشکی+جزئیات
- مشاهده بیشتر