رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
یکشنبه 1404/03/04 Sunday - 2025 25 May الأحد ، 27 ذو القعدة ، 1446
ساعت
1404-03-04 08:14 شماره خبر : 13102
در میز گرد صبح زاگرس مطرح شد؛

سوم خرداد ۶۱، روزی که خرمشهر پس از ۵۷۵ روز اشغال، با ایثار رزمندگان و وحدت ارتش و سپاه آزاد شد. روایتی از نقش مردان لر در این حماسه ماندگار.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»: در ویژه‌برنامه حماسه فتح، به مناسبت سوم خرداد، چهل‌وسومین سالگرد آزادسازی خرمشهر، میزگردی با حضور دو تن از رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد در عملیات بیت‌المقدس برگزار کرده‌ایم تا به نقش رزمندگان استان در این عملیات و خاطرات ناگفته از سال ۶۱ بپردازیم.

صبح زاگرس: جناب نظرپور، لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید در چه شرایطی و در چه سنی به جبهه اعزام شدید؟

نظرپور گفت: در سال ۶۱ از یاسوج به‌عنوان یک گردان از نیروهای مرکز استان به مناطق عملیاتی جنوب اعزام شدیم. آن زمان ۲۱ سال داشتم. ابتدا به فارس و سپس به پایگاه هوایی ارتش در امیدیه و بعد به اهواز رفتیم. نیروهای استان بین یگان‌های عملیاتی تقسیم شدند و ما به تیپ ۱۷ علی‌ابن‌ابی‌طالب (ع) قم در منطقه عمومی فکه پیوستیم. همچنین بخشی از نیروها به تیپ ۳۳ المهدی (عج) اعزام شدند.

وی ادامه داد: ماموریت ما در مرحله دوم عملیات بیت‌المقدس، در ۱۶ اردیبهشت ۶۱، کنترل جاده‌ای بود که از فکه به سمت خرمشهر می‌رفت تا پشتیبانی لازم برای آزادسازی خرمشهر انجام شود. بچه‌های استان و یگان‌های هم‌رزم به‌خوبی این ماموریت را انجام دادند.

صبح زاگرس: شرایط اعزام نیرو از استان کهگیلویه و بویراحمد چگونه بود؟

نظرپور خاطرنشان کرد: ما در آن زمان استان مستقل نبودیم و زیر نظر فارس فعالیت می‌کردیم. چون یگان مستقل نداشتیم، نیروهایمان در یگان‌های مختلف پراکنده بودند. من ۱۷ ساله بودم و بسیاری از رزمندگان ما روستایی بودند. متأسفانه به‌دلیل کم‌سوادی و نبود امکانات، مستندسازی مناسبی از حضور آن‌ها انجام نشد.

ثابتی گفت: در آن زمان، اولین کاروان اعزامی از دهدشت فقط ۴ نفر بودند که سه‌تن از آن‌ها به شهادت رسیدند. یادم می‌آید شهید کاووس مدنی از روستایی دورافتاده بود و حتی فرصت خداحافظی با خانواده را نداشت.

ثابتی تصریح کرد: وقتی امام (ره) فرمودند جنگ واجب کفایی است، همه از جمله؛ کارگر، کشاورز، دانش‌آموز و... راهی جبهه شدند لذا استان ما در ابتدا نظم نداشت، اما بعدها یگان‌های مستقل تشکیل دادیم.

صبح زاگرس: در مورد تابلوی معروف «خرمشهر، جمعیت ۳۶ میلیون نفر» توضیح دهید. چرا خرمشهر این‌قدر اهمیت داشت؟

نظرپور گفت: خرمشهر متعلق به همه ایران بود. مقام معظم رهبری فرمودند: «خوزستان به‌خاطر خون شهدای تمام ایران مقدس است.» خرمشهر بخشی از خاک میهن بود و همه برای آزادی‌اش جنگیدند.

نظرپور تصریح کرد: خرمشهر تنها یک شهر نبود؛ یک نماد بود. قبل از انقلاب، ۱۳ اسکله بین‌المللی داشت و وقتی اشغال شد، دنیا فکر کرد ایران سقوط کرده است، آزادی خرمشهر به‌معنای پیروزی ایران بود.

ثابتی ادامه داد: وقتی خرمشهر آزاد شد، مردم تمام ایران به خیابان‌ها ریختند، این شهر استراتژیک بود و صدام برای تثبیت حضور خود، حتی نام خوزستان را به «عربستان» تغییر داده بود.

صبح زاگرس: آزادسازی خرمشهر چگونه برنامه‌ریزی شد؟

نظرپور خاطرنشان کرد: بعد از ۳۴ روز مقاومت در خرمشهر، شهر سقوط کرد، عملیات‌های مختلفی انجام شد و نهایتاً در سوم خرداد ۶۱، با برنامه‌ریزی دقیق و همکاری نیروهای ارتش و سپاه، خرمشهر آزاد شد. امام (ره) فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد.»

ثابتی گفت: دشمن با تجهیزات سنگین و استحکامات گسترده انتظار داشت ماه‌ها مقاومت کند، اما در کمتر از ۲۴ ساعت سقوط کرد، ما ۱۹ هزار اسیر و ۱۶ هزار کشته از دشمن گرفتیم.

صبح زاگرس: نقش امام (ره) در آزادسازی خرمشهر چه بود؟

ثابتی تصریح کرد: امام (ره) با ایمان راسخ و رهبری حکیمانه، روحیه‌ای به رزمندگان داد که غیرممکن را ممکن کردند، خرمشهر آزاد شد چون مردم به خدا و امام اعتماد داشتند.

ثابتی ادامه داد: صدام فکر می‌کرد با اشغال خرمشهر، ایران را شکست داده است، اما مقاومت و وحدت مردم، توطئه‌های دشمن را ناکام گذاشت.

نظرپور گفت: خرمشهر یادآور ایثار و وحدت ملت ایران است. امروز هم باید مراقب باشیم که دشمنان از جمله آمریکا، رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی، نتوانند به ارزش‌هایمان خدشه وارد کنند.

نظرپور خاطرنشان کرد: ما با خون شهدا به اینجا رسیدیم بنابراین وظیفه‌مان حفظ این میراث و انتقال آن به نسل‌های آینده است.

نظرپور عنوان کرد: اگر عملیات‌ها در زمان بنی‌صدر ادامه پیدا می‌کرد، قطعاً شکست می‌خوردیم. در زمان او، حتی عملیات‌هایی مثل فتح‌المبین هم با شکست مواجه شد. اما وقتی امام (ره) خیانت‌ها و ناتوانی‌های او را دیدند، او را عزل کردند و خودشان فرماندهی کل قوا را بر عهده گرفتند.

ثابتی اظهار داشت: وقتی امام (ره) فرمانده کل قوا شدند، یک موج خوشحالی و اتحاد بی‌نظیری بین نیروهای ارتش، سپاه و بسیج به وجود آمد و امام فرمودند: «حصر آبادان باید شکسته شود» و ما این کار را کردیم. بعد از آزادسازی آبادان، عملیات بیت‌المقدس را آغاز کردیم و شلمچه را محاصره نمودیم.

وی ادامه داد: عراقی‌ها آنقدر در محاصره قرار گرفتند که برخی با قمقمه‌های آب و لاستیک‌های ماشین سعی کردند از اروند فرار کنند، اما رزمندگان ما با تیر خلاص، آن‌ها را به درک واصل کردند.

ثابتی گفت: صدام وقتی خرمشهر را اشغال کرد، دروغ‌پردازی کرد و گفت مردم خرمشهر (که آن را المحمره نامیده بود) در خیابان‌ها به پایکوبی مشغول‌اند، اما وقتی شهر آزاد شد، همین مردم خرمشهری بودند که با خشم به سمت بعثی‌ها حمله کردند و آن‌ها را مجازات نمودند.

ثابتی خاطرنشان کرد: صدام فکر می‌کرد عرب‌ها از او حمایت می‌کنند، اما اینگونه نبود و حتی امروز هم عرب‌ها دشمن صدام و رژیم بعث هستند.

صبح زاگرس: خیانت‌های بنی‌صدر دقیقاً چه بود؟ چرا یک رئیس‌جمهور باید به کشورش خیانت کند؟

نظرپور مطرح کرد: بنی‌صدر به‌عنوان فرمانده کل قوا، عمداً امکانات را از سپاه دریغ می‌کرد زیرا او حتی دستور داده بود هیچ تجهیزاتی به سپاه داده نشود و این در حالی بود که ما در جبهه با دنیا می‌جنگید و حداقل ۳۴ کشور از صدام حمایت می‌کردند.

ثابتی ابراز داشت: در آن زمان، سهمیه فشنگ ما محدود بود، اما دشمن مانند باران بر سر ما آتش می‌ریخت. بنی‌صدر حتی صیاد شیرازی، افسر انقلابی ارتش، را اخراج کرد. اما وقتی امام (ره) فرماندهی را بر عهده گرفتند، صیاد شیرازی بازگشت و وحدت بین ارتش و سپاه ایجاد شد.

ثابتی عنوان کرد: بعد از عزل بنی‌صدر، یک انسجام بی‌سابقه بین نیروهای مسلح شکل گرفت و همین اتحاد باعث پیروزی‌های بعدی، از جمله عملیات‌های فتح‌المبین، بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر شد.

صبح زاگرس: به نظر شما، چه عواملی بیشترین نقش را در فتح خرمشهر داشت؟

نظرپور بیان داشت: سه عامل اصلی از جمله؛ توکل به خدا و توسل به اهل‌بیت (ع)، هرجا متوسل شدیم، پیروز شدیم و با وحدت بین نیروهای مسلح – ارتش و سپاه مانند برادران در کنار هم جنگیدند و همچنین حضور مردم و بدون پشتیبانی مردمی، هیچ‌یک از این پیروزی‌ها ممکن نبود.

ثابتی خاطرنشان کرد: دشمن از نظر تجهیزات و امکانات بسیار قوی‌تر بود، اما روحیه رزمندگان ما غیرقابل مقایسه بود زیرل ما برای اسلام می‌جنگیدیم، نه برای کشورگشایی.

صبح زاگرس: چرا بعد از فتح خرمشهر جنگ تمام نشد؟

نظرپور گفت: صدام هنوز بخش‌هایی از خاک ما را در اختیار داشت. امام (ره) فرمودند: «اگر می‌خواهید صلح شود، ابتدا از خاک ما خارج شوید.» اما صدام زیر بار نرفت و جنگ ادامه یافت.

ثابتی اظهار داشت: حتی بعد از قطعنامه ۵۹۸، صدام دوباره حمله کرد. اگر امام (ره) اجازه می‌دادند، رزمندگان تا بغداد پیشروی می‌کردند. اما امام به تعهدات بین‌المللی احترام گذاشتند.

ثابتی در ادامه اذهان داشت: درس بزرگ جنگ این بود که دشمن هرگز قابل اعتماد نیست، امروز هم رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی همان نقش صدام را بازی می‌کنند، اما ملت ایران هوشیار است.

نظرپور در تحلیل دلایل عدم پذیرش آتش‌بس پس از فتح خرمشهر عنوان کرد: چهار دلیل اصلی از جمله اینکه سازمان‌های بین‌المللی عراق را به‌عنوان متجاوز معرفی نکرده بودند، نیروهای عراقی هنوز در شلمچه، نفت‌شهر و دیگر مناطق مرزی مستقر بودند، ایران در اوج پیروزی‌های نظامی قرار داشت و دشمن روحیه خود را از دست داده بود دال بر این بود که آتش‌بس را تا زمان خروج کامل عراقی‌ها از خاک ایران نپذیریم.

نظرپور با بیان خاطره‌ای تأکید کرد: در عملیات فکه، با وجود کمبود امکانات، وقتی نیروهای ما به کاروان فراری عراقی‌ها رسیدند، آن‌ها با دیدن روحیه رزمندگان اسلام تسلیم شدند. این نشانه پیروزی جبهه حق بر باطل بود.

ثابتی به خاطرات آزادی خرمشهر اشاره و بیان داشت: روز آزادی خرمشهر، روز ترخیص من از بیمارستان بود، با وجود جراحات شدید، آن‌قدر از شنیدن خبر خوشحال شدم که از زمین پریدم و دوباره افتادم و این شادی متعلق به همه ملت ایران بود.

نظرپور درباره ویژگی‌های رزمندگان استان اظهار داشت: وقتی در عملیات کربلای ۴ توانستیم به‌رغم همه مشکلات از اروند عبور کنیم، نشان دادیم لرها با شجاعت بی‌نظیر خود می‌توانند معادلات را تغییر دهند که متأسفانه به‌دلیل کم‌سوادی بسیاری از این افتخارات ثبت نشد.

نظرپور هشدار داد: دشمن امروز در جبهه فرهنگی فعال شده است و اگر ما روایت‌های دفاع مقدس را نقل نکنیم، دیگران آن‌ها را تحریف خواهند کرد لذا از رسانه‌ها می‌خواهیم بیشتر به این موضوع بپردازند.

ثابتی در پایان تأکید داشت: همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند: «خرمشهرها در پیش است». امروز باید در جبهه‌های اقتصادی و فرهنگی همان روحیه دفاع مقدس را احیا کنیم.

صبح زاگرس در جمع‌بندی نهایی گفت: سوم خرداد نه‌تنها روز آزادی یک شهر، که روز تجلی وحدت ملت ایران بود لذا این حماسه‌ها باید با زبان روز برای نسل جوان روایت شود.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار