رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1403/10/26 Wednesday - 2025 15 January الأربعاء ، 15 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-26 15:07 شماره خبر : 10100 https://sobhezagros.ir/short/Vdjq5 0
هشدارها را جدی بگیرید؛

مافیای آب به گونه‌ای زاینده رود خشک را بهانه قرار داده اند که تنها راه نجات آن احداث سدی به نام ماندگان است، ولی باید بدانیم که این سد اکوسیستم زیستی سرزمین دنا را به هم خواهد ریخت و کابوسی برای سرزمین دنا است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی (به وسعت ۶۱ هکتار) ازکهگیلویه و بویراحمد در اردیبهشت ماه امسال در شورای عالی محیط زیست به تصویب رسیده است، که واکنش‌های زیادی در فضای مجازی داشته که حاکی از نگرانی و مخالفت جدی مردم کهگیلویه و بویراحمد از این مصوبه‌ است و در این رابطه البته نقدهای فراوان و واکنش های جدی هم از سوی استادان دانشگاه، مسئولان ارشد استانی و فعالان و دوستداران محیط زیست به آن وجود داشته است.

ادامه واکنش ها به این مصوبه و اظهارات جدید مسئولان استانی و حفاظت محیط زیست استان پرده دیگری از این مصوبه جنجالی را کناز زد و به نظر می رسد پای اجرای یک سد آن هم در دنا در میان است؟ 

پای یک سد در میان است

این مصوبه در حقیقت شرایط و زمینه را برای اجرای آن سد که به ادعای مدیران محیط زیست استان خسارات جبران ناپذیری را به حوزه زاگرس و ذخیرگاه زیست کره دنا و طبیعت بکر و خدادادی این منطقه پرشکوه وارد می کند هم در میان است.

منطقه حفاظت شده دنا به مساحت ۶۷ هزار هکتار و پارک ملی دنا به مساحت ۳۵ هزار هکتار، که بخشی از آن در مرز استان کهگیلویه و بویراحمد و بخش دیگری از آن در استان اصفهان واقع است، از سال ۱۳۶۹ تاکنون به مدیریت حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد واگذار شده است، اما گویا طبق این مصوبه مدیریت حدود ۶۱ هکتار به استان اصفهان واگذار می شود.

بر اساس نظریه کارشناسان در حالی که سدسازی در این منطقه به از بین رفتن اکوسیستم این منطقه و به خطر افتادن زیست جانوری منجر می شود اما انتقال آب بین حوزه ای از این رودخانه در حالی مطرح است که حتی مردم «سمیرم» نیز به این ماجرا اعتراض دارند.

مافیای آب سود میخواهد نه زنده بود دنا را

انتقال آبی که قرار است آب رودخانه ماربر را از بخش پادنای شهرستان سمیرم به مرکز استان اصفهان منتقل کند، یک انتقال آب بین حوضه‌ای که از حوضه آبریز کارون به حوضه زاینده‌رود و البته بین حوضه‌های اصلی، یعنی انتقال آب از حوضه اصلی آبریز خلیج فارس به فلات مرکزی است.

طبق نظر کارشناس محیط زیست  رودخانه ماربر، یکی از سرشاخه‌های رودخانه خرسان و نهایتاً سرشاخه رودخانه کارون است؛ یعنی در صورتی که انتقال آب رودخانه ماربر، انجام شود، شاهد کم‌آب شدن رودخانه خرسان و نهایتاً کم‌آب شدن رودخانه کارون و سد کارون۳ هستیم.

دنا در خطر است درک نکنید

مسئله‌ای که طبیعت و محیط زیست استان‌های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد و خوزستان را تحت تأثیر خود قرار داده و اثرات مخرب و زیان‌باری دارد.

مسئله اصلی اینجا نهفته است که از نظر جغرافیایی هیچ خاکی و منطقه ای از کهگیلویه و بویراحمد جدا نمی‌شود و در این رابطه برخی با سنگ اندازی سعی کرده اند که مسئله اصلی که سد سازی است را به حاشیه ببرند تا در خلوت خود با چراغ خاموش است سد را احداث کنند و بر طبل جدایی دنا از بویراحمد بکوبند.

بر اساس نظرات کارشناسان، سدسازی در حوزه دنا و در منطقه خط رأس و حفاظت شده دنای شمالی در پادنا به‌منزله نابودی سرزمین افسانه‌ای دنا و خشک‌سالی‌های پی‌درپی و از بین رفتن منطقه زیست کرده و حتی خشک‌سالی رودخانه کارون و حتی برهم خوردن توازن زیستی در دنا می‌شود و افسانه سرزمین دنا همیشه با ایجاد این سدسازی‌های سریالی از بین خواهد رفت.

کارشناسی‌تر اگر بخواهیم به این مسئله نیز بنگریم باید بگوییم در دنیای کنونی یکی از عوامل تخریب محیط‌زیست سدسازی‌ها غیراصولی است که می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به جنگل‌ها، رودخانه‌ها، کوهستان‌ها، آبخیزها، دریاچه‌ها، تالاب‌ها، دشت‌ها و حتی دریاها وارد کند. 

حال در این راستا باید بگوییم درحالی‌که سدسازی در این منطقه با توجه به نظرات کارشناسان و فعالان محیط زیستی در از بین رفتن اکوسیستم این منطقه و به خطر افتادن زیست جانوری منجر می‌شود، انتقال آب بین‌حوزه‌ای از این رودخانه در حالی مطرح است که حتی مردم «سمیرم» نیز به این ماجرا اعتراض دارند.

نابودی حوزه آبریز کارون با احداث سد ماندگان

انتقال آبی که قرار است آب رودخانه ماربر را از بخش پادنای شهرستان سمیرم به مرکز استان اصفهان منتقل کند، یک انتقال آب بین حوضه‌ای که از حوضه آبریز کارون به حوضه زاینده‌رود و البته بین حوضه‌های اصلی، یعنی انتقال آب از حوضه اصلی آبریز خلیج‌فارس به فلات مرکزی است که این مصوبه می‌تواند نابودی قسمت عظیمی از دنای شمالی و حتی رشته‌های کوهه‌ای زاگرس جنوبی را در برداشته باشد اکوسیستم جنوب غرب کشور را به‌کلی از بین ببرد و در آینده نه‌چندان دور دنای سرسبز نیز به بیابانی همچون فلات ایران تبدیل شود

طبق نظر کارشناس محیط‌زیست در کهگیلویه وبویراحمد، رودخانه ماربر، یکی از سرشاخه‌های رودخانه خرسان و نهایتاً سرشاخه رودخانه کارون است؛ یعنی درصورتی‌که انتقال آب رودخانه ماربر، انجام شود، شاهد کم‌آب شدن رودخانه خرسان و نهایتاً کم‌آب شدن رودخانه کارون و سد کارون۳ هستیم که فاجعه زیستی محیط برای سرزمین زیبای چهارمحال بختیاری و همین‌طور جلگه خوزستان را دارد و همان بلایی که بر سد سلمان تنگه یا سید شهید رجایی آمد بر روی سد عظیم کارون سه خواهد آمد.

سد ماندگان مجوز زیست محیطی ندارد

در همین راستا معاون محیط زیست کشور گفت:سد ماندگان مجوز ارزیابی زیست‌محیطی خود را دریافت نکرده و پروژه‌ای است که به‌طور خاص با وزارت نیرو و استان اصفهان در ارتباط است، اما محدودیت‌هایی برای انتقال آب وجود دارد.

ترابی همچنین به موضوع مجوز زیست‌محیطی اشاره کرد و تأکید کرد: «بدون این مجوز، نمی‌توان اقدام به اجرای طرح‌های مختلف کرد

همچنین استاندار کهگیلویه وبویرالحمد در جلسه با معاون رئیس جمهور چهاردهم گفت : سد ماندگان دغدغه همه مردم استان کهگیلویه و بویراحمد است که فعالان محیط زیستی عنوان می‌کنند که این سد می‌تواند تأثیرات نامطلوبی روی اکوسیستم منطقه داشته باشد، بهترین راهکار این است که سازمان مدیریت کشور یک کار مطالعاتی در خصوص این سد انجام دهد که اگر این ایرادات جدی باشد باید فکری اساسی برای آن کرد و اگر به این نتیجه برسند که سد آسیبی نمی‌رساند دغدغه مردم نیز در این خصوص کمتر خواهد شد.

اخبار مرتبط

آخرین اخبار