رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
سه‌شنبه 1403/10/18 Tuesday - 2025 07 January الثلاثاء ، 7 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-17 02:36 شماره خبر : 9849 https://sobhezagros.ir/short/NE5Xn 0
ابلاغ یک دستورالعمل بعد از 18سال؛

با ابلاغ دستور العمل طرح جامع شهری یاسوج بعد از هیجده سال، امیدها نشان از نوآوری و توسعه این شهر در آینده نزدیک می‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»یاسوج شهری جوان در جنوب غربی ایان که همه آن را به‌عنوان سرزمین ناشناخته زاگرس می‌شناسند و لقب عروس زاگرس را به او دادند، این شهر مرکز کهکیلویه وبویراحمد بوده که بیش از 60سال عمر دارد، اما به دلیل برخی دستورالعمل‌ها که می‌توانست توسعه را به این شهر،همچنان شبیه به شهری نوپا نیست و مشکلات در آن موج کی زند.

شهری زیبا، اما عاری از توسعه شهری

امروز یاسوج به دلیل زیبایی خدادادی‌اش به‌عنوان پایتخت طبیعت مشهور بوده، اما  چهره‌ای نازیبا، شایسته شهری نیست که عنوان پایتخت طبیعت ایران را یدک می‌کشد. یاسوج این شهر زیبا در دامان زاگرس همیشه استوار و دنای قهرمان، که طبیعت بکر و زیبایش دل هر بیننده‌ای را می‌رباید، این روزها با مشکلات زیادی در حاشیه‌های خودرو به رو  و نبود یک طرح جامع شهری مستقل باعث شده که‌موج بی‌تدبیری درزمینهٔ طرح آمایشی شهری آن مو بزند.

باید بدانیم که زیبایی و اصول زیباشناختی از گذشته‌ای دور توسط ایرانیان شناخته‌شده بود، اگر نگاهی به شهرهای باستانی ایران از ارگ به هم، تا تخت جمشید و حتی دیگر شهرهای باستانی ایران از شوش تا چغازنبیل ببینیم می بنیم که‌موج زیبایی در این شهرهای باستانی که فقط قسمتی از آن باقی‌مانده است، موج می‌زند.

حال در بسیاری از کتب‌ها از منطقه یاسوج به‌عنوان دروازه پارس یاد می‌شود،شهری که پیدا شدن برخی از گنجینه‌ها در آن نشان از شهرنشینی باستانی در آن در زمان‌های دور می‌دهد که تل خسرو نشانه‌ای از این مدعا است، اما امروز با گشوده شدن باب مدرنیته هنوز هم لنگ‌لنگان راه پیشرفت را طی می‌کند و هنوز به آن چیز که شایسته پایتخت طبیعت ایران است، نرسیده است.

اگرچه تنها نزدیک به 60 سال از عمر این شهر در زمره مرکز استان شدن می‌گذرد اما رشد سرطان گونه و غیراصولی شهر، بر چهره‌اش زخم کاری زده  و گرد پیری بر آن نمایان است و این شهر جوان را به پیری زودرس رسانده است.

وقتی طرح جامع برزمین مانده است

خانه‌های ساخته‌شده درهم، نبود یک طرح هادی منسجم، خیابان‌های باریک و بعضاً کوچه‌ای شکل، نداشتن توازن ساختمان‌سازی در معابر، همه این‌ها باعث شده که ساخت‌وساز در شهر یاسوج بر اساس طرح جامع شهرنشینی نباشد و این ساخت سازها و نبود سیستم شهری مستقل ، صدمات جبران‌ناپذیری بر آن وارد کند.

شهر صرفاً مجموعه‌ای از میدان، بازار، خیابان‌ها، بزرگراه‌ها و ساختمان‌های بلند و کوتاه نیست بلکه هر شهر داراي روحی جمعی و عمومی است که وجه اشتراک‌های زیادی بین انسان‌ها ایجاد می‌کند.

زیبایی، آراستگی، پاکیزگی و انسجام‌بخشی از ویژگی‌ها و معیارهای مهم ارزیابی شهری سالم و آرامش‌بخش است و نقش مهمی در ایجاد وابستگی به محل زندگی دارد. بر این اساس وقتی شهروندان به محل زندگی خود علاقه نداشته باشند، در نگهداری و زیبایی آن نیز از خود، حساسیتی نشان نمی‌دهند.

به‌طورکلی سیمای رنگی یک شهر را می‌توان در نمای ساختمان‌های مسکونی، تجاری، اداری و ...، باجه‌ها  ایستگاه‌های اتوبوس، تلفن، روزنامه، پلیس و ...نوآرایی معابر، فضاهای سبز و آب‌نماها در شب، تبلیغات اعم از ثابت و متحرک  بیلبوردها، بنرها، وسایل نقلیه عمومی و ...ویترین و تابلوی مغازه‌ها، ترکیب رنگ گیاهان در فضاها مثلاً در میدان‌ها و ..خلاصه کرد.

اینجا پایتخت طبیعت است، آنرا دریابید

امروز پایتخت طبیعت ایران، که در دامنه دنا آرمیده و بلوط‌های هزارساله و چشمه‌ساران زلال و کوه‌های سر به فلک کشیده‌اش دل هر بیننده‌ای را می‌رباید، به لحاظ بصري و منظر عمومي داراي اغتشاشات و بي‌نظمي‌هاي فراواني است.

حال در روزهای اخیر خبر ابلاغ طرح جامع شهری بعد از دو دهه انتظار از سوی راه و شهرسازی به شهرداری یاسوج در رسانه‌ها شنیده‌شده است.

ابلاغ و به سرانجام رسیدن یک طرح بعد از18سال

بر اساس این طرح که از سوی مدیرکل راه و شهرسازی استان ابلاغ‌شده است،این طرح که در سال ۱۴۰۰ به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران رسیده بود، به دلیل عدم پیگیری مناسب تاکنون آماده ابلاغ نشده بود و اکنون با تغییر مدیریت در این اداره کل، مراحل نهایی خود را طی کرده و به استاندار ابلاغ گردیده است.

 

پارسایی در گفتگو با رسانه‌ها  بابیان اینکه افق این طرح تا سال ۱۴۱۵ پیش‌بینی‌شده و برای اسکان ۳۵۰ هزار نفر طراحی گردیده است، بیان داشت:طرح جامع قبلی شهر یاسوج در سال ۱۳۸۵ ابلاغ‌شده بود و بر اساس افق آن طرح، می‌بایست نهایتاً در سال ۱۴۰۰ طرح جامع جدید به مرحله ابلاغ می‌رسید.

وی عنوان داشت: بااین‌حال، به دلیل عدم پیگیری جدی از سوی مدیران مربوطه، این فرآیند بیش از سه سال به طول انجامید و این تأخیر موجب سو استفاده‌های فراوانی برای برخی افراد و بلاتکلیفی شهرداری و دهیاری‌های اطراف شهر یاسوج شد.

آغاز طرحی جدید در افق 1415

مدیرکل راه و شهرسازی استان کهگیلویه وبویراحمد به پیگیری‌ها برای به سرانجام رساندن این طرح جامع اشاره کرد و افزود: از همان ابتدای واگذاری مسئولیت، پیگیری برای ابلاغ طرح جامع شدت گرفت و در تاریخ ۱۲ دی‌ماه ۱۴۰۳، ابلاغ طرح جامع شهر یاسوج به استاندار از دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران دریافت شد.

پارسایی تصریح کرد: در متن ابلاغیه تأکید شده است: با عنایت به وضع مصوبات سنوات قبل، توسط مراجع استانی خارج از اختیارات آن (ازجمله الحاق محدوده‌ای بالغ‌بر ۲۷۰ هکتار از اراضی روستای شرف‌آباد و تعاونی‌های مسکن در شمال غربی و غرب به محدوده شهر، بدون طی فرایند قانونی لازم)، بر اتخاذ تدابیر مؤثر توسط استاندار و اداره کل راه و شهرسازی استان به‌عنوان دبیرخانه گروه‌های استانی در برخورد با متخلفین تأکید می‌شود.

 

وی در پایان تصریح کرد: طرح مذکور به‌زودی توسط استاندار به شهرداری‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط ابلاغ خواهد شد و بر اساس ماده ۷ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، این طرح لازم‌الاجراست و تمامی اقدامات شهرداری در خصوص توسعه و برنامه‌های اجرایی آن در چارچوب اسناد و مدارک ذی‌ربط امکان‌پذیر خواهد بود.

باید بدانیم که طرح جامع، طرح بلندمدتی است که در آن نحوه استفاده از اراضی و منطقه بندی مربوط به حوزه‌های مسکونی، صنعتی، بازرگانی،اداری و کشاورزی و تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق نوسازی، به سازی و اولویت‌های مربوط به آن‌ها تعیین‌شده و ضوابط و مقررات مربوط به کلیه موارد همچنین ضوابط مربوط به حفظ بنا و نماهای تاریخی و مناظر طبیعی، تهیه و تنظیم می‌گردد و برحسب ضرورت، قابل تجدیدنظر خواهد بود. درواقع، طرح جامع، برنامه‌ای است که به‌صورت راهنما عمل می‌کند و خط‌مشی کلی سیاست‌های توسعه شهری را تعیین می‌کند. 

 

اخبار مرتبط

آخرین اخبار