رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
دوشنبه 1404/05/06 Monday - 2025 28 July الاثنين ، 3 صفر ، 1447
ساعت
1404-05-06 00:58 شماره خبر : 14774
صبح زاگرس گزارش می دهد؛

هم‌اکنون که چهل و ششمین سالگرد برگزاری نماز جمعه را در گچساران تجربه می‌کنیم، این مکان میعادگاهی معنوی برای آحاد مردم به‌ویژه جوانان و تریبونی برای پیگیری مطالبات، بصیرت‌افزایی، روشنگری و صیانت از آرمان‌های انقلاب اسلامی است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» اولین نماز جمعه بعد از انقلاب اسلامی در ۵ مردادماه سال ۱۳۵۸ توسط آیت‌الله طالقانی در تهران برگزار شد که به‌تبع برگزاری این فریضه مهم، سایر نقاط کشور نیز در تکاپو افتادند تا این مهم را عملی کنند. شهرستان گچساران به‌عنوان یکی از شهرهای انقلابی جنوب کشور که در پیروزی انقلاب با تقدیم تعداد هفت شهید نقش بسزایی داشت، نیز از این قافله جا نماند و در مردادماه سال ۱۳۵۸ با تنظیم طوماری دسته‌جمعی محضر حضرت امام خمینی (ره) با امضای یک هزار نفر از اهالی شهرستان به‌ویژه بازاریان فهیم، درخواست برگزاری نماز جمعه را در گچساران مطرح کرد.

اولین نماز جمعه گچساران چگونه برگزار شد؟

مرحوم حاج محمدرضا توفیقی به‌اتفاق مرحوم حاج سید اکبر هاشمی، حامل پیام مردم شهرستان به دفتر امام راحل بودند. به نقل از حاج توفیقی، علاوه بر دریافت مجوز برگزاری نماز جمعه، تعداد ۴ تخته موکت و یک بلندگو دستی نیز دریافت شد و بدین ترتیب نماز جمعه اواخر مردادماه سال ۱۳۵۸ به‌عنوان یکی از اولین شهرهای جنوب کشور در محل چهارراه فرمانداری سابق، روبروی کانون بسیج و محل فعلی دارالقرآن که یک تپه واقع بود، به امامت مرحوم حجت‌الاسلام متقی کاشانی با همکاری سپاه پاسداران، شرکت نفت، آموزش‌وپرورش و سایر ادارات و نهادها برگزار شد.

از تپه‌ خاکی تا سالن وحدت

در هفته‌های بعد، به همت شرکت نفت گچساران، تپه نیز تسطیح شد و تا شروع فصل سرما و بارندگی، نماز در همان محل برگزار شد. در زمستان سال ۱۳۵۸، با همکاری اداره آموزش‌وپرورش، سالن امتحانات (سالن وحدت) که هنوز تکمیل‌نشده بود، در اختیار ستاد نماز جمعه قرار گرفت. این جایگاه با همکاری سپاه، شرکت نفت و سایر ادارات تا حدودی تکمیل شد و تا سال ۱۳۷۳ نماز جمعه در آن محل به امامت مرحوم حاج آقا متقی کاشانی برگزار شد. مسئولیت برگزاری نماز جمعه شهرستان بعد از حاج محمدرضا توفیقی، به‌صورت رسمی به آیت ایزدیان، رئیس وقت آموزش‌وپرورش گچساران رسید.

سازماندهی ستاد و چهره‌های مؤثر

در سال ۱۳۶۰، آقای مسعود اشکان (اشکو) مسئولیت ستاد نماز جمعه را با همکاری افرادی چون حاج خسرو پناهی، حاج سید محمدرضا توفیقی، علی رحم شیخی، آقای حق‌رو، حمیدرضا جعفری، آقای مشهور، زواره کائیدی، طوس رحیمی پذیرفت. به‌ویژه همکاری زواره کائیدی در سال‌های ۷۳ و ۷۴ ستودنی بود.

در سال ۱۳۷۵، ستاد نماز جمعه به سید محمد لطیف حسینی واگذار شد. در این ایام، نماز جمعه در شبستان مسجد صاحب‌الزمان (عج) با همکاری چهره‌هایی چون محمد معینی‌فر، غریبی، محمدمهدی شریفی، موسی زارعی‌پور، سیدمجید هاشمی، سیداسماعیل هاشمی، سیدرضا هاشمی، سیدمحسن هاشمی، سیدقدرت‌الله حسینی، سیدمحمد حسینی، حاج محمد انبازپور، حاج ابراهیم میرزایی و سرکار خانم سرور رحیمی برگزار می‌شد.

ائمه جمعه موقت از ابتدا تا ۱۳۸۶

ائمه جمعه موقت گچساران از ابتدا تا سال ۱۳۸۶ شامل حجج‌الاسلام میر مؤمنی، دامغانی (دادستان وقت)، امیری (امام جماعت شرکت نفت)، سیدعلی صالح موسوی، شکوهی، امینی و ایزدی (رئیس حوزه علمیه) بودند.

اقدامات حجت‌الاسلام متقی کاشانی

مهم‌ترین اقدامات صورت گرفته در طول امامت جمعه مرحوم حجت‌الاسلام متقی کاشانی با همکاری مردم، نهادها و ستاد نماز جمعه شامل:

۱. دعوت به تقوا و کمک به حل مشکلات اجتماعی مردم

۲. حضور در جبهه‌های دفاع مقدس و برنامه‌ریزی برای جمع‌آوری کمک به جبهه

۳. احداث حوزه علمیه امام صادق (ع) برادران در جوار مسجد شهیدان و تشکیل حوزه خواهران تا مدتی

۴. همکاری در ساخت مساجد و حسینیه‌ها به‌ویژه مسجد صاحب‌الزمان (عج)

۵. پیگیری زمین برای مصلی و آغاز ساخت آن با ۳۰ درصد پیشرفت

دوره دکتر موسوی؛ پیگیری عمرانی و فرهنگی

حجت‌الاسلام دکتر موسوی در سال ۱۳۸۶ جانشین حجت‌الاسلام کاشانی شد. وی طی پنج سال فعالیت، علاوه بر دعوت مردم به تقوا، اقدامات زیر را پیگیری کرد:

پیشرفت ساخت مصلی از ۳۰ به ۶۰ درصد

ساخت دفتر امام‌جمعه در دو طبقه تا ۷۰ درصد

توسعه مساجد و حسینیه‌ها با همکاری نهادها و مردم

در این دوره، مسئولیت ستاد نماز جمعه به مرحوم حاج مختار شفیعی سپرده شد که خدمات ارزنده‌ای در مسیر انقلاب و شهرستان انجام داد. از خانواده ایشان و نیز همراهی افرادی چون سجادپور و نشاطی تقدیر شده است.

انتقال به مصلی جدید؛ دوره کرمی تا آقائی

در سال ۱۳۹۱، حجت‌الاسلام موسوی تریبون نماز جمعه را به حجت‌الاسلام سید امین‌الله حجازی واگذار کرد و در سال ۱۳۹۳، حاج مختار شفیعی مسئولیت ستاد را به حجت‌الاسلام کرمی سپرد. در این دوره، نماز جمعه به مصلی در حال ساخت منتقل شد که مشکلات اجرایی زیادی داشت. در کنار تیم شیخ کرمی، افرادی چون مکی‌زاده، صالحی، حجتی، اسماعیلی، هاشمی، خانم‌ها رحیمی، نارکی، شاکری، پورهادی، کشاورز، گودرزی، صادقی، تقوی، افتخاری و حسینی همکاری گسترده‌ای داشتند. در سال ۱۳۹۵، حجت‌الاسلام کرمی مسئولیت ستاد را به علی‌محمد آقائی واگذار کرد.

ائمه جمعه موقت از سال ۱۳۸۶ تاکنون

ائمه جمعه موقت شهرستان در این دوره می توان به مرحوم حجت‌الاسلام دکتر خواجه‌زاده، حجت‌الاسلام عبدالمجید کرمی، حجت‌الاسلام صفایی و حجت‌الاسلام رشیدی‌کیا بودند.هم اکنون نیز حجت الاسلام صفایی و رشیدی کیا به عنوان ائمه جمعه موقت گچساران مشغول به فعالیت هستند.

اقدامات گسترده حجت‌الاسلام حجازی

در طول مدت امامت حجت‌الاسلام حجازی، اقدامات زیر انجام شد:

۱. تکمیل مصلی از ۶۰ به ۹۰ درصد

۲. تکمیل دفتر امام‌جمعه از ۷۰ درصد

۳. احداث حوزه علمیه خواهران بی‌بی حکیمه (س) با پذیرش سالانه طلبه

۴. احداث حوزه علمیه برادران با دریافت زمین پنج هکتاری

۵. احداث منزل امام‌جمعه با ۴۵۰ متر بنا از کمک خیرین

۶. حمایت از اردوهای زیارتی، ورزشی، مراکز بدن‌سازی و ترک اعتیاد

۷. مشارکت در مبارزه با کرونا و توزیع کمک‌های معیشتی

رویکرد فرهنگی، رسانه‌ای و اجتماعی نوین

در سال‌های اخیر، اهمیت به مواردی چون بهداشت محیط، کیفیت نور و صوت، تریبون، سیستم سرمایشی و گرمایشی مصلی موردتوجه جدی قرار گرفت و چندین بار اعضای ستاد از سوی نمازگزاران موردتقدیر قرار گرفتند.

ازجمله برنامه‌های فرهنگی در این دوره می‌توان به برگزاری بزرگ‌ترین اجتماعات مناسبتی در محرم، صفر، دهه فاطمیه با حضور سخنرانان و مداحان کشوری، پخش برنامه‌ها از صداوسیمای استان، استفاده از نوجوانان، موذنین، قاریان و مجریان بومی، راه‌اندازی مهد آدینه با مشارکت حوزه‌های علمیه، اجرای طرح پزشک آدینه با نهادهای سلامت، حضور مستمر در فضای مجازی و رسانه‌ای، برگزاری گردهمایی‌های مناسبتی همچون جشن روزه اولی‌ها، جشن تکلیف، نمایشگاه‌های انقلابی، میزبانی مراسم‌های ایام‌الله چون ۲۲ بهمن، روز قدس، ۱۳ آبان در مصلی اشاره کرد.

از مهرماه ۱۴۰۲ که حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید عنایت هاشمی‌منش به‌عنوان امام‌جمعه گچساران منصوب شد، این جایگاه عبادی و سیاسی با رویکردی تازه وارد عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی شهرستان شده است. ارتباط بی‌واسطه با مردم و پیگیری مطالبات عمومی در خطبه‌های نماز جمعه، بخشی از چهره فعال امام‌جمعه جوان گچساران را نشان می‌دهد.

از نخستین روزهای مسئولیت حجت‌الاسلام‌والمسلمین هاشمی‌منش در گچساران، نشانه‌های ارتباط با تمام طیف‌ها و سلایق سیاسی و اجتماعی در شهرستان نمایان شد. وی با دوری از نگاه‌های جناحی و تمرکز بر وحدت، تلاش کرد تریبون نماز جمعه را به صدای مردم و بستری برای بیان دردها و دغدغه‌ها تبدیل کند. این رویکرد موجب شده تا گروه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی، دانشگاهی و حتی فعالان سیاسی فارغ از وابستگی‌های خود، ارتباط صمیمی و مؤثری با ایشان برقرار کنند.

پیگیری مشکلات مردم در تریبون نماز جمعه

خطبه‌های نماز جمعه در گچساران، طی این مدت نه‌تنها رنگ عبادی و اخلاقی داشته، بلکه به یکی از پایگاه‌های اصلی بیان مشکلات مردم تبدیل‌شده است. از بحران آب و اشتغال تا گلایه‌های مردمی درباره زیرساخت‌های فرهنگی، آموزشی و درمانی، همه و همه بارها در تریبون نماز جمعه توسط امام‌جمعه شهرستان مطرح‌شده و مسئولان را به پاسخ‌گویی واداشته است. وی با ادبیاتی مطالبه‌گر اما اخلاق‌محور، همواره تلاش کرده تا توازن میان بیان نقد و حفظ احترام به مسئولان را رعایت کند و همین عامل موجب تقویت ارتباط میان نهاد نماز جمعه و مدیران اجرایی شهرستان شده است.

فعالیت‌های فرهنگی مؤثر در مساجد و محلات

امام‌جمعه گچساران از همان ابتدا بر لزوم فعال شدن مساجد به‌عنوان پایگاه‌های فرهنگی تأکید کرد. اجرای برنامه‌های آموزشی، برگزاری نشست‌های بصیرتی و گفتمان‌های جوان‌محور، بخشی از برنامه‌های فرهنگی اجراشده در سطح مساجد شهرستان با حمایت مستقیم دفتر امام‌جمعه بوده است. همچنین ارتباط منظم با ائمه جماعت مساجد و پیگیری مسائل فرهنگی هر محله، از اقدامات شاخص دوره مدیریت حجت‌الاسلام هاشمی‌منش به شمار می‌آید.

تقویت جایگاه نماز جمعه با حضور نسل جوان

یکی از دغدغه‌های جدی امام‌جمعه گچساران، حضور جوانان در صفوف نماز جمعه و بهره‌گیری از ظرفیت فکری آنان در تصمیم‌سازی‌های فرهنگی شهرستان بوده است. در همین راستا، برگزاری جلسات هم‌اندیشی با دانش‌آموزان، دانشجویان، فعالان فضای مجازی، فرهنگیان و اعضای تشکل‌های دانشجویی در دستور کار قرارگرفته و نتایج این تعاملات در خطبه‌ها و موضع‌گیری‌های عمومی امام‌جمعه نیز بازتاب یافته است.

همراهی با مناسبت‌های ملی و مذهبی

در تمامی مناسبت‌های مهم ملی، مذهبی و انقلابی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین هاشمی‌منش حضوری فعال و مؤثر داشته‌اند؛ از شرکت در مراسمات مردمی و یادواره‌های شهدا تا حمایت از جشن‌های مردمی نیمه شعبان، عید غدیر، دهه فجر، عزاداری‌های محرم و راهپیمایی‌های مختلف. این همراهی باعث ایجاد حس انس و اعتماد میان مردم و امام‌جمعه شده و جایگاه معنوی نماز جمعه را در دل جامعه بیش‌ازپیش تثبیت کرده است.

تعامل با نهادهای فرهنگی و دانشگاهی

از دیگر محورهای مهم فعالیت امام‌جمعه گچساران، ایجاد هماهنگی و تعامل مستمر با نهادهای فرهنگی، بسیج، حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است. در طول این مدت، چندین نشست شورای فرهنگ عمومی برگزارشده و از ایده‌ها و راهکارهای آنان برای رشد فرهنگی شهرستان بهره گرفته‌شده است.

امروز جایگاه امامت جمعه در گچساران، صرفاً محدود به خطبه‌های جمعه نیست؛ بلکه به محفلی برای وحدت، مطالبه‌گری، پیگیری مطالبات مردمی، گره‌گشایی از مشکلات اجتماعی و بستری برای رشد فرهنگی بدل شده است. حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید عنایت هاشمی‌منش در همین مدت کوتاه، با حضور میدانی، گفت‌وگوی بی‌واسطه با مردم، نگاه فراجناحی و بیان دردهای جامعه در خطبه‌ها، چهره‌ای از امام‌جمعه‌ای مردمی، مطالبه‌گر و وحدت‌آفرین را در ذهن جامعه گچساران ترسیم کرده است.

هم‌اکنون که چهل و ششمین سالگرد برگزاری نماز جمعه را در گچساران تجربه می‌کنیم این مکان میعادگاهی معنوی برای آحاد مردم بخصوص جوانان بوده  و نیز تریبونی برای پیگیری مطالبات و مشکلات مردم، بصیرت افزایی، روشنگری و صیانت از آرمان‌های انقلاب است. جا دارد برای همیشه یاد و خاطر همه خادمین نظام مقدس جمهوری اسلامی در خاطره‌ها بماند به‌خصوص دو  وارسته‌ای که تا پایان عمر پربرکت در کنار مردم انقلابی گچساران ماندند و درنهایت در جوار شهیدان نیز آرام گرفتند. مرحوم «حجت‌الاسلام متقی کاشانی» امام‌جمعه گچساران  و مرحوم «حجت‌الاسلام خواجه‌زاده» امام‌جمعه موقت گچساران که یاد و خاطره این عزیزان را تا همیشه گرامی می‌داریم.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!