حالت تاریک
Logo
دوشنبه, 28 آبان 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن صبح زاگرس هستید؟
افشاگری بی‌سابقه استاندار از یک طرح جنجالی؛

دست‌های پشت‌ پرده جداسازی دنای ‌شمالی

دست‌های پشت‌ پرده جداسازی دنای ‌شمالی

استاندار کهگیلویه وبویراحمد با افشاگری از طرح مصوبه جداسازی دنای شمالی به دست‌های پشت پرده مافیای آب در استان اصفهان اشاره کرده و یکی از دلایل جداسازی دنای شمالی را ایجاد سدی جدید در این منطقه دانسته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» مصوبه جنجالی جدایی دنای شمالی«به وسعت ۶۱ هکتار»از کهگیلویه وبویراحمد در اردیبهشت‌ماه امسال در شورای عالی محیط‌زیست به تصویب رسیده است، واکنش‌ها در فضای مجازی حاکی از نگرانی و مخالفت جدی مردم استان از این مصوبه‌ است و در این رابطه البته نقدهای فراوان و واکنش‌های جدی هم از سوی استادان دانشگاه، مسئولان ارشد استانی و فعالان و دوستداران محیط‌زیست به آن وجود داشته است.

مصوبه جنجالی برای تکه تکه کردن دنا

این مصوبه در حقیقت شرایط و زمینه را برای اجرای سد خرسان و احداث یک سد دیگر در حوزه سمیرم که به ادعای مدیران محیط‌زیست استان خسارات جبران‌ناپذیری را به حوزه زاگرس و ذخیرگان زیست‌کره دنا و طبیعت بکر و خدادادی این منطقه پرشکوه وارد می‌کند هم در میان است.

باید بدانیم که منطقه حفاظت‌شده دنا به مساحت ۶۷ هزار هکتار و پارک ملی دنا به مساحت ۳۵ هزار هکتار، که بخشی از آن در مرز استان کهگیلویه وبویراحمد و بخش دیگری از آن در استان اصفهان واقع است، از سال ۱۳۶۹ تاکنون به مدیریت حفاظت محیط‌زیست استان کهگیلویه وبویراحمد واگذارشده ، اما گویا طبق این مصوبه مدیریت حدود ۶۱ هکتار به استان اصفهان واگذار می‌شود.

برخی از صاحب‌نظران در حوزه محیط‌زیست بر این باورند که در صورت عملی شدن این مصوبه علاوه بر بحث مشکلات حقوقی که در حوزه تعقیب متخلفین زیست‌محیطی خواهیم داشت، بدون شک سدسازی و انتقال آب را نیز در آینده نزدیک شاهد خواهیم بود، چراکه مجوز سدسازی بر روی رودخانه ماربر برای استان اصفهان آسان‌تر از قبل می‌شود.

دست‌های پشت‌ پرده جداسازی دنای ‌شمالی

درحالی‌که سدسازی در این منطقه با توجه به نظرات کارشناسان و فعالان محیط زیستی در از بین رفتن اکوسیستم این منطقه و به خطر افتادن زیست جانوری منجر می‌شود، انتقال آب بین‌حوزه‌ای از این رودخانه در حالی مطرح است که حتی مردم «سمیرم» نیز به این ماجرا اعتراض دارند.

نابودی حوزه آبریز کارون با تقسیم شدن دنا

انتقال آبی که قرار است آب رودخانه ماربر را از بخش پادنای شهرستان سمیرم به مرکز استان اصفهان منتقل کند، یک انتقال آب بین حوضه‌ای که از حوضه آبریز کارون به حوضه زاینده‌رود و البته بین حوضه‌های اصلی، یعنی انتقال آب از حوضه اصلی آبریز خلیج‌فارس به فلات مرکزی است که این مصوبه می‌تواند نابودی قسمت عظیمی از دنای شمالی و حتی رشته‌های کوهه‌ای زاگرس جنوبی را در برداشته باشد اکوسیستم جنوب غرب کشور را به‌کلی از بین ببرد و در آینده نه‌چندان دور دنای سرسبز نیز به بیابانی همچون فلات ایران تبدیل شود.

طبق نظر کارشناس محیط‌زیست در کهگیلویه وبویراحمد، رودخانه ماربر، یکی از سرشاخه‌های رودخانه خرسان و نهایتاً سرشاخه رودخانه کارون است؛ یعنی درصورتی‌که انتقال آب رودخانه ماربر، انجام شود، شاهد کم‌آب شدن رودخانه خرسان و نهایتاً کم‌آب شدن رودخانه کارون و سد کارون۳ هستیم که فاجعه زیستی محیط برای سرزمین زیبای چهارمحال بختیاری و همین‌طور جلگه خوزستان را دارد و همان بلایی که بر سد سلمان تنگه یا سید شهید رجایی آمد بر روی سد عظیم کارون سه خواهد آمد.

پای مافیای آب در میان است

مسئله‌ای که طبیعت و محیط‌زیست استان‌های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه وبویراحمد و خوزستان را تحت تأثیر خود قرار داده و اثرات مخرب و زیان‌باری دارد.

دست‌های پشت‌ پرده جداسازی دنای ‌شمالی

حال در همین راستا استاندار کهگیلویه وبویراحمد با افشاگری درزمینهٔ جداسازی دنای شمالی و اعطای محافظت آن به استان اصفهان به دست‌های پشت پرده این تصمیم اشاره کرد و گفت: ریشه همه تلاش‌های استان اصفهان برای جداسازی دنای شمالی از خط الرس برای ایجاد سد در منطقه سمیرم است.

افشاگری استاندار کهگیلویه وبویراحمد از مصوبه جنجالی دنا

سید علی احمدزاده در جلسه شورای اداری استان بابیان اینکه آیندگان اگر دلسوز هستند به این موضوع بپردازند؛ ابراز داشت: ما به دنبال تشویش اذهان عمومی نیستیم اما با احداث سد در بالادست دنا مخالفیم ولی باکار کارشناسی، با دلایل علمی جلوی سدسازی را باید بگیرند. 

وی به مالکیت دنای شمالی از خط الرس نیز اشاره داشت و ابراز کرد:مالکیت دنای شمالی از آن استان اصفهان بوده و تاکنون مدیریت آن در دست استان کهگیلویه وبویراحمد بوده است و این مسئله در نامه‌ای که آقای هاشمی مدیرکل وقت محیط‌زیست وقت نوشته است که دنای شمالی واگذار شود، ما نمی‌توانیم آن را مدیریت کنیم؛«که یکی از دلایلش این بوده که قاچاق غیرمجاز از استان اصفهان می‌آمده و مراقبتی از آن سمت وجود نداشته است و سختی کار را برای محیط‌بانان ما زیاد می‌کرده است»اتفاقاً این تغییر مدیریت باعث می‌شود که استان اصفهان هم مکلف به حفاظت شود.

مخالفت صریح استان با مصوبه تقسیم منطقه حفاظت شده دنا

استاندار ادامه داد: اما بازهم ما برخلاف نامه‌ای که در دولت قبل و توسط مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان نوشته‌شده، معتقد هستیم مدیریت یکپارچه دنا برای حفظ دنا بهتر است، جلسه‌ای تشکیل‌شده که مصوبه‌ای نوشته‌شده که در این جلسه یک کارشناس صریحاً مخالفت کرده است.

احمدزاده تأکید کرد: در جلسه شورای عالی محیط‌زیست کشور که به ریاست رئیس‌جمهور فقید برگزارشده، هیچ‌کدام از مسئولان استان کهگیلویه وبویراحمد و اصفهان دعوت نشده و امضایی هم ندارند؛مصوبه شورای عالی محیط‌زیست ایراداتی دارد که ما باید پیگیری قانونی کنیم.

دست‌های پشت‌ پرده جداسازی دنای ‌شمالی

دست های پشت پرده احداث یک سد در نزدیکی منطقه حفاظت شده دنا

احمدزاده یکی از دلایل جداسازی دنای شمالی را احداث یک سد در منطقه سمیرم از سوی اصفهان بروی رودخانه ماربر و خرسان دانست افزود: قبلاً گفتیم سد خرسان مشکلاتی برای استان ایجاد می‌کند و از رسانه‌ها خواستیم که دراین‌خصوص گزارش بنویسند، یک سرشاخه از رودخانه خرسان از استان ما و یک سرشاخه از این رودخانه از استان اصفهان در روستای کتا است، سد خرسان در استان چهارمحال‌وبختیاری در حال ساخته‌شدن است که نزدیک 20 سال است که این سد را می‌سازند و هیچ‌کس به آن نپرداخت ولی ما بحث آن را پیش کشیدیم و با آن مخالفت کردیم؛ آب سد خرسان برای استان‌های یزد و کرمان و اصفهان می‌رود.

وی گفت: اصفهانی‌ها به دنبال این هستند که سدی بالادست رودخانه خرسان در این روستا بزنند و آبش را به اصفهان ببرند، اگر این سدها صدمه‌ای به استان می‌زند باید کارشناسان صحبت کنند، آیندگان هم بعد ازما بدانند، استان اصفهان به دنبال این هست که مدیریت این سد را از دست استان کهگیلویه وبویراحمد خارج کند.

کارشناسان و دوست داران محیط زیست جلوی این مسئله بایستند

استاندار ابراز داشت: زمین سد در استان اصفهان است و در خط الرس ما نیست، در دشت‌های سمیرم احداث خواهد شد، اصفهان در تلاش است که مطالعات سد را انجام دهند و بتواند سد بسازد و نیازمندی خود از آب سد را برطرف سازد.

احمدزاده بیان کرد: در این زمینه از همه استمداد می‌طلبیم که کارشناسان رسمی مطالعه کنند و اظهارنظر کنند که این سد برای دنا مضر هست یا خیر؟ ریشه همه تلاش‌های استان اصفهان برای ایجاد سد در منطقه سمیرم است؛ آیندگان اگر دلسوز هستند به این موضوع بپردازند، نمی‌خواهد برای مردم تشویش ایجاد کنند، ولی باکار کارشناسی، با دلایل علمی جلوی سدسازی را بگیرند.

باید بدانیم که تنوع عظیم زیستی در منطقه حفاظت‌شده دنا در کشور و حتی جهان کم‌نظیر و آن را شهره جهانی کرده است چراکه تاکنون در این منطقه تعداد ۶۱۳ گونه جانوری و بیش از یک هزار گونه گیاهی شناسایی‌شده است.

در سطح استان کهگیلویه وبویراحمد دوهزار گونه گیاهی و ۳۹۰ گونه دارویی وجود دارد کـه حدود هزار گونه گیاهی آن در منطقه حفاظت‌شده دنا قرار دارد و از این تعداد ۴۵ گونه بومی و منحصر به دنـا هستند.

لازم به ذکر است چند روزی است که خبر تصویب مصوبه‌ای جنجال‌برانگیز و اختلاف‌افکنی مبنی بر جدا شدن دنای شمالی از محیط‌زیست کهگیلویه وبویراحمد در فضای رسانه‌ای و در میان دوستداران محیط‌زیست استان بازتاب وسیعی یافته و با واکنش‌های متعدد و مخالفت‌های شدید مردم استان مواجه شده است.

 

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از