کاهش بودجه پژوهشی، عدم جذابیت علوم پایه برای دانشجویان و نبود آینده شغلی مناسب، از جمله چالشهایی است که علوم پایه در ایران با آن روبرو است و جامعه دانشگاهی معتقدند که این وضعیت میتواند آینده علمی کشور را به خطر اندازد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» با شنیدن علوم پایه، بنیان علم و فناوری در ذهن تداعی میشود. دروسی همچون ریاضیات، فیزیک، شیمی و زیست شناسی سنگ بنای تمام پیشرفتهای علمی و فناوری در جوامع هستند. این علوم امکان شناخت و درک بهتر جهان پیرامونمان را به ما میدهد تا بتوانیم به توسعه فناوریهای نوین بپردازیم.
با وجود تصویب ماده 93 قانون برنامه هفتم توسعه که هدف رسیدن به رتبه 14 جهانی در تولید علم تا سال 1407 را دنبال میکند، ایران همچنان با چالشهای جدی در حوزه علوم پایه مواجه است.مدتهاست در کشور بودجه کافی برای پژوهشهای علوم پایه درنظر گرفته نمیشود و تمرکز بر علوم کاربردی و فناوریهای نوین افزایش یافته است.عدم جذابیت علوم پایه برای دانشجویان و طولانی بودن دوره تحصیل و عدم اطمینان از آینده شغلی، دانشجویان تمایل کمتری به تحصیل در رشتههای این چنینی دارند و بسیاری از پژوهشگران ایرانی پس از فارغالتحصیلی به دلیل نبود فرصت شغلی مناسب و امکانات پژوهشی کشور را ترک میکنند که این موارد از جمله نقاط ضعف و چالشهای علوم پایه است.البته نباید علوم پایه را با چالشها و نقاط ضعفی که طی سالهای متمادی گریبانگیرش شده، سنجید.
افزایش بودجه، حمایت از پژوهشگران، ترویج فرهنگ پژوهش، ارتباط صنعت و دانشگاه، توجه به آموزش علوم پایه در مدارس، ایجاد زیرساختهای پژوهشی و حمایت از پژوهشهای بین المللی از جمله راهکارهایی برای تقویت علوم پایه است.
جامعه دانشگاهی بر این باورند که حمایت از علوم پایه، لازمه پیشرفت فناوری در کشور است. سیدحسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران، به اهمیت حیاتی علوم پایه در توسعه کشور اشاره کرد و ضمن ابراز نگرانی از وضعیت کنونی این حوزه در ایران، گفت: علیرغم تأکیدات مکرر بر نقش محوری علوم پایه در پیشرفت علمی و فناوری، همچنان شاهد مشکلات عدیدهای در این زمینه هستیم. یکی از مهمترین چالشها، عدم درک کافی جامعه از جایگاه و اهمیت علوم پایه است.
وی با تأکید بر اینکه تحولات علمی و فناوری در سطح جهانی به طور مستقیم متأثر از پیشرفتهای علوم پایه است، افزود: کشورهای پیشرفته دنیا به خوبی به این واقعیت پیبردهاند و با سرمایهگذاریهای کلان در این حوزه، به دستاوردهای چشمگیری دست یافتهاند. در مقابل، در کشور ما، علوم پایه همچنان در حاشیه قرار دارد و سهم ناچیزی از بودجه تحقیقاتی به آن اختصاص مییابد.
وی گفت: پرداختن به علوم پایه موضوعی بسیار مهم است که نیاز به توجه ویژه از سوی سیاستگذاران و مدیران دانشگاهها دارد. این افراد باید دست به دست هم بدهند تا کشور در این حوزه موفق باشد و بتواند در سایر حوزهها هم پیشرفت کند.علوم پایه، سرمایه اصلی هر کشوری است و سرمایهگذاری در این حوزه، تضمینی برای توسعه پایدار و پیشرفت کشور است.
سیدمحمود آقامیری رئیس دانشگاه شهید بهشتی یکی از چالشهای اساسی جوامع امروزی را کمتوجهی به اهمیت علوم پایه دانست و گفت: این موضوع به شدت بر پیشرفتهای علمی و فناوری تاثیر میگذارد. برای ایجاد هر تحولی، ابزارهای مختلفی مورد نیاز است؛ اما اراده، ابزار و شرایط مناسب، سه رکن اصلی موفقیت محسوب میشوند.
وی افزود: امروز درک این موضوع برای ما ضروری است که مرجعیت علمی و پیشرفتهای جهانی به شدت وابسته به توسعه علوم پایه است. اگر قصد داریم در عرصههای علمی و فناوری پیشرفت کنیم و مرزهای دانش را جابهجا کنیم، باید توجه ویژهای به این علوم داشته باشیم.
احمدحسین فلاحی عضو هیأت علمی دانشگاه گفت: متأسفانه در سالهای اخیر شاهد کاهش توجه به علوم پایه و فنی در کشور بودهایم. این در حالی است که در برنامههای توسعه کشور، از جمله برنامههای ششم و هفتم، بر اهمیت این حوزهها تاکید شده است.وی افزود: با اشاره به پیشرفتهای اخیر کشور در حوزه پژوهش، به این نکته اشاره کرد که اگرچه ایران در برخی شاخصهای علمی پیشرفت کرده است، اما همچنان در حوزه علوم پایه و فنی با چالشهایی روبرو هستیم. ما باید به این حوزهها توجه بیشتری کنیم و با برنامهریزی دقیق، آنها را تقویت کنیم.
به گزارش فارس، با توجه به اهمیت علوم پایه، باید تلاش کنیم تا با رفع چالشهای موجود و ایجاد شرایط مناسب برای پژوهشگران، جایگاه علوم پایه در کشور را ارتقا دهیم.
بهروزترین خبرهای دانشگاهی را میتوانید با ساخت اکانت شخصی برای خودتان با دنبالکردن گروه دانشگاه قبل از دیگران ببینید.
پایان پیام/
- بانوی گمشده یاسوجی در اهواز پیدا شد
- مدیرکل ثبت اسناد و املاک معرفی شد
- سلام محمد بهرامی به شکست سنگین انتخابات آینده
- ۲ مدیر شهرستانی آموزش و پرورش تغییر کردند
- عملکرد نمایندگان کهگیلویهوبویراحمد در مجلس شورای اسلامی
- انتصاب جدید در اداره صمت کهگیلویه و بویراحمد
- انتصاب جدید در استانداری کهگیلویه و بویراحمد
- واکنش بهرامی و تاجگردون به توهین نماینده ماهشهر
- فرمانده ارشد سپاه قدس در بهمئی
- اعلام جرم دادستان یاسوج علیه نماینده ماهشهر
- مسئولیت جدید برای استاندار اسبق کهگیلویه و بویراحمد
- مدیرعامل نفت و گاز گچساران منصوب شد
- تغییرات گسترده در فرمانداریهای کهگیلویه و بویراحمد
- بهسازی یک میدان بعد از ۵۰ سال
- معاونت داروی علوم پزشکی کهگیلویهوبویراحمد منصوب شد
- رئیس منابع طبیعی شهرستان دنا منصوب شد
- تصادف خونین در جاده یاسوج به کاکان
- شبیخون خشکسالی به سرزمین کهگیلویه و بویراحمد
- استاندار برای مدیران ضعیف چارهاندیشی کند
- مطالبات کارگران شهرداری لیکک و وعده مسئولان
- وعدههای ستار هاشمی به عشایر گچساران+ تصاویر
- پوشش ارتباطی 10 روستای کهگیلویه کامل شد
- عذرخواهی وزیر ارتباطات از مردم کهگیلویه و بویراحمد
- مکتب حاجقاسم الگویی برای نسل جوان
- قهرمان پرتاب نیزه کهگیلویهوبویراحمدی تجلیل شد
- خاطره دختر مسیحی از رشادتهای حاج قاسم
- عفاف و حجاب از مؤلفههای مهم فرهنگ اسلامی
- پنجمین سالگرد سیدالشهدای مقاومت در یاسوج
- جنوب زیبای ایران از لنز دوربین مستندساز کهگیلویهوبویراحمدی
- شهید سلیمانی خستگی نمیشناخت
- شهید سلیمانی سردار دلهای همه بود
- شهید سلیمانی بازوی قدرتمند ولایت بود
- شهید سلیمانی سرباز جان برکف ولایت بود
- شهید سلیمانی خواب را بر دشمنان حرام کرد
- دغدغه جوان کهگیلویهوبویراحمدی برای حمایت از استارتآپهای فضای مجازی+ فیلم
- شهیدسلیمانی بازوی قدرتمند ولایتفقیه بود
- پنجمین سالگرد شهید سلیمانی در لیکک+فیلم
- دیدار وزیر ارتباطات با آیتالله ملکحسینی
- پاسخ وزیر ارتباطات به دغدغههای کهگیلویهوبویراحمدیها
- نشست صمیمی وزیر ارتباطات با فعالان فاوا
- خاطرات وزیر ارتباطات از دوران تحصیلاتش در یاسوج
- استقامت یمنیها ساختار تصمیمسازی صهیونیست را دچار مشکل کرده است
- مردمی بودن، شهید سلیمانی را سردار دلها کرد
- عقب افتادگیهای فناوری باید جبران شود
- تشریح برنامههای «هفته مقاومت» در گچساران
- بازدید وزیر ارتباطات از مدرسه عشایر سرابتاوه
- رفع فیلتر همه پلتفرمها در دستور کار است
- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وارد یاسوج شد
- خبرهای خوش این روزهای کهگیلویه و بویراحمد
- حاج قاسم سلیمانی چهره بین المللی مقاومت
- مشاهده بیشتر