حالت تاریک
Logo
دوشنبه, 28 آبان 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن صبح زاگرس هستید؟
دست‌های پشت پرده خاکستر شدن بلوط‌های زاگرس؛

این آتش‌سوزی‌ها عمدی است

این آتش‌سوزی‌ها عمدی است

بلوطها که به عنوان نمادجنگل‌های سرزمین زاگرس از آنها یادمی‌شود، امروز در آتش سوزی‌های سریالی خاکستر می‌شوند وبر اساس یافته‌های جدید و تأیید مسئولان استانی این آتش های عمدی است و توسط عده‌ای خاص صورت می‌گیرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»آتش و آفت روزگار سالی‌های اخیر جنگل‌های بلوط استان کهگیلویه وبویراحمد را سیاه کرده است؛ بلوط‌هایی که میراث طبیعی این خطه هستند و با عجین شدن بازندگی مردم، بخشی از میراث فرهنگی و غذایی آن‌ها هم محسوب می‌شوند؛ اما حالا آتش در تابستان و آفت در بهار دو دشمن بزرگ این میراث طبیعیِ ارزشمند در این استان شده، میراثی که با حفظ آب‌وخاک با زیست منطقه به‌شدت عجین است.

نماد زاگرس کمر خم کرد

حال آفت خودش سِر درازی دارد هرروز باید از آن نوشت، اما امروز آتش است که در گرمای تابستان، جان این درختان کهن‌سال را به درد آورده و هرروز خبر از آتش‌سوزی این درختان به گوش می‌رسد، بررسی‌ها نشان می‌دهد، ۹۰ درصد عامل آتش‌سوزی جنگل‌های کهگیلویه وبویراحمد انسانی و عمدی است، عواملی مثل روشن کردن آتش توسط گردشگران و بی‌احتیاطی آن‌ها، هم‌جواری زمین‌های کشاورزی با جنگل‌ها و آتش زدن بقایای گیاهی آن‌ها توسط کشاورزان که جملگی در کنار جریان خشک‌سالی‌های اخیر  موجب از بین رفتن بلوط‌های زیادی در پهنه‌های جنگلی این دیار شده است.

در این رابطه باید جنگل‌های استان کهگیلویه وبویراحمد با سرمنشأ همین عوامل، گریبان گیر  آتش شده‌اند و با توجه به نبود امکانات کافی و لجستیکی، بحران عرصه را بر زاگرس تنگ کرد؛ اتفاقی که بیش از هر چیز با توجه به نبود امکانات کافی در سازمان جنگل‌ها، همکاری نهادهای گوناگون و نیروهای لشکری و کشوری را می‌طلبید.

این آتش‌سوزی‌ها عمدی است

باید بدانیم که جنگل‌های زاگرس از شمال تا مرکز و جنوب که به زاگرس شمالی، زاگرس میانی و زاگرس جنوبی شهره‌اند، یکی از مهم‌ترین منابع طبیعی کشور به شمار می‌روند که متأسفانه در سال‌های اخیر با آتش‌سوزی‌های مکرر مواجه شده‌اند، این پدیده، نه‌تنها تأثیرات محیط زیستی شدیدی دارد، بلکه صدمات اجتماعی گسترده‌ای نیز به همراه دارد.

وقتی بلوط های قربانی شوند...

جنگل‌های زاگرس زیستگاه بسیاری از گونه‌های گیاهی و جانوری هستند. با سوختن این درختان، بسیاری ازاین‌گونه‌ها زیستگاه طبیعی خود را از دست می‌دهند. کاهش تنوع زیستی می‌تواند به نابودی برخی گونه‌های نادر و حتی انقراض آن‌ها منجر شود، از سویی دیگر درختان و پوشش گیاهی جنگل‌ها نقش مهمی در حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش دارند. آتش‌سوزی باعث از بین رفتن این پوشش می‌شود. تخریب خاک و افزایش فرسایش می‌تواند منجر به کاهش حاصلخیزی زمین و افزایش خطر سیلاب‌ها و رانش زمین شود.

همچنین باید بدانیم که سوختن درختان و مواد آلی موجود در جنگل‌ها باعث انتشار دود و ذرات معلق در هوا می‌شود، این آلودگی هوا می‌تواند مشکلات تنفسی و بیماری‌های مرتبط با آن را افزایش دهد و کیفیت زندگی ساکنان منطقه را کاهش دهد مسئله‌ای که بعد از مسئله ریزگردها امروز گریبان مردم این خطه شده و دود ناشی از آتش گرفتن این درختان امروز هوای صاف و زلال این دیار را مه‌گرفته کرده است.

تابستان سوزان،نشانه ای از نابودی بلوطها

از سویی دیگر باید بدانیم که جنگل‌ها نقش مهمی در جذب دی‌اکسید کربن و تولید اکسیژن‌دارند؛ سوختن جنگل‌ها باعث افزایش انتشار دی‌اکسید کربن و کاهش جذب آن می‌شود و  این وضعیت به تشدید تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی کمک می‌کند، موضوع مهمی که امسال همه مردم دیار زاگرس آن را به عینه لمس کرده‌اند و آن‌هم افزایش چند درجه‌ای هوا بوده که بی‌ربط با این مسئله نیست.

بسیاری از جوامع محلی در زاگرس به کشاورزی، دامداری و بهره‌برداری از منابع جنگلی وابسته هستند. آتش‌سوزی جنگل‌ها می‌تواند معیشت این افراد را تهدید کند و منجر به بیکاری و فقر شود و ناگفته انگشت اتهام این آتش‌سوزی به سمت آنان دراز می‌شود و همین مسئله می‌تواند در معیشت آن‌ها در آینده تأثیرگذار باشد.

این آتش‌سوزی‌ها عمدی است

همین مسئله  تخریب جنگل‌ها و کاهش منابع طبیعی می‌تواند باعث مهاجرت افراد به شهرها و مناطق دیگر شود، این مهاجرت‌ها می‌تواند به افزایش مشکلات اجتماعی و اقتصادی در مناطق مقصد منجر شود.

سوختن بلوط ها،یعنی نابودی زیست بوم دنا

پس باید بدانیم که سوختن درختان زاگرس تأثیرات محیط زیستی و اجتماعی جبران‌ناپذیری دارد که نیازمند توجه جدی و اقدامات فوری است، اما مسئله مهم در کاهش این آتش‌سوزی شناسایی عاملان اصلی آن است، مسئله که جد باید به آن اهتمام ورزید، موضوعی که مدیران ارشد منابع طبیعی یکی از دلایل آتش‌سوزی‌های عمده در استان و اتلاف این‌همه وقت را، آتش‌سوزی‌های سریالی و عمده دانسته‌اند، آما چه کسانی!...

در همین راستا معاون فنی اداره کل حفاظت محیط‌زیست کهگیلویه وبویراحمد گفته است: عمدی بودن آتش‌سوزی‌های سریالی در جنگل‌های کهگیلویه وبویراحمد قطعی است و برای کنترل و شناسایی آتش افروزان نیاز به ورود جدی دستگاه قضایی و اطلاعاتی استان است.

این آتش سوزی ها عمدی است

در همین زمینه «محسن پاکباز» در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به دلیل عمدی بودن آتش‌سوزی جنگل‌های استان اظهار کرده است: تداوم و مستمر بودن آتش‌سوزی‌ها در مناطق هم‌جوار و آغاز آتش‌سوزی پس از خاموش کردن آن‌ها نشان از عمدی بودن این آتش‌سوزی دارد. مسئله که باید آن را دست‌های پشت پرده دانست که این آتش‌سوزی‌های از چه سرمنشأ می‌گیرد، آیا صدای پای قاچاق زغال است و یا اینکه زمین‌خواری و امتداد زمین‌های کشاورزی و حتی دیگر...

این آتش‌سوزی‌ها عمدی است

پاک‌باز با اشاره به تکرار آتش‌سوزی‌ها گفت: در شهرستان باشت پس از خاموش کردن آتش‌سوزی منطقه شکارممنوع لار، منطقه‌شاه بهرام آتش گرفت، پس از خاموش کردن آتش شاه بهرام منطقه شادگان دچار آتش‌سوزی شد، بلافاصله پس‌ازاین منطقه، به ترتیب منطقه‌های فتح، شِلالدون، بُرمامیون و سایر مناطق به‌صورت متوالی پس از آتش‌سوزی آن‌ها، منطقه بعدی دچار آتش‌سوزی شدند که این مسئله نشان از دست‌های پشت پرده‌در این آتش‌سوزی‌های سریالی را نشان می‌دهد.

دست های پشت پرده آتش سوزیهای سریالی زاگرس

وی ادامه داده است: این مناطق که در شهرستان باشت به‌صورت متوالی دچار آتش‌سوزی شدند در یک محدوده زمانی ۱۰ روزه اتفاق افتاد که نشان از عمدی بودن این نوع آتش‌سوزی‌ها دارد.

لزوم ورود مدعی العمومی به یک مسئله حیاتی

معاون فنی اداره کل حفاظت محیط‌زیست تأکید کرده است: چنانچه افرادی که جنگل‌ها را آتش می‌زنند شناسایی شوند برابر با قوانین قضایی با آن‌ها برخورد صورت می‌گیرد.

این آتش‌سوزی‌ها عمدی است

لازم به ذکر است کهگیلویه وبویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد که بیش از ۷۰ درصد جنگل‌های استان را درخت بلوط با عمر بیش از ۵۰۰ سال پوشش می‌دهد آتش‌سوزی این‌گونه های درختی خاص آسیب‌های جدی به استان و کشور وارد می‌کند.

نگذارید زاگرس قربانی منفعت طلبان شود

از مهم‌ترین کارکردهای جنگل‌های زاگرس، حفظ خاک است علاوه بر این باید به کارکردهای اکولوژیک درخت بلوط هم توجه کرد چراکه بخش بزرگی از رودخانه‌های بزرگ کشور نظیر کارون از زاگرس سرچشمه می‌گیرد که تأمین آب ما متکی به این جنگل‌هاست.

همه کارشناسان هم‌نظرند که زاگرس، نعمت و سرمایه‌ای برای کشور است که حفظ این سرمایه نیازمند عزم همگانی دارد همچنین برای پیشگیری از خسارت‌ها به این جنگل‌ها به‌خصوص آتش‌سوزی تدبیر لازم می‌طلبد.

در دهه اخیر، حجم آتش‌سوزی در زاگرس به‌خصوص در استان کهگیلویه وبویراحمد، به‌شدت افزایش‌یافته است اگرچه آمار دقیقی از منشأ آتش‌سوزی مشخص‌شده نشده ولی بررسی‌ها نشان می‌دهد ۹۰ درصد عامل آتش‌سوزی، انسانی بوده است ولی اینکه چقدر عمد یا سهوی بوده قابل‌احصا نیست.

 

انتهای خبر

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از