
بازار روز شهر یاسوج بازاری قدیمی در مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد است که بزرگترها و حتی نسل جدید یاسوجی با آن خاطرات بسیاری دارند و امروز با رشد روز افزون بوتیکها، امروز این بازارچه هر غرفهاش خودش قصههای زیادی دارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» بازار روز شهر یاسوج بازاری قدیمی که بزرگترها و حتی نسل جدید یاسوجی با آن خاطرات بسیاری دارند، بازاری پررونق که روزگاری مرجع خرید اکثر یاسوجیها، حانشیهنشینان و روستاییها بود، اگر امروز سری به بازار روز شهر یاسوج بزنید شاهد کمبود مشتری و خلوتی در این مکان خواهید بود. بازاری که تا پیشاز دایر شدن فروشگاههای بزرگ و قرقشدن شهر توسط دست فروشان روزیرسان بیشاز ۶۰ خانوار بهصورت مستقیم و غیرمستقی بود.
بازار روز یاسوج این روزها شرایط نامتعارفی را تجربه میکند، وجود دستفروشها در وجب به وجب پیادهروهای شهر یاسوج و دایرشدن فروشگاههای بزرگ سبب از رونق افتادن آن و تورم و گرانی سبب مختلشدن کسب و کار آنان شده است، همچنین به سبب آن آثار منفی یکی پس از دیگری در حال خودنمایی است، این وضعیت بغرنج تنها در بازار روز شهر یاسوج مشاهده نمیشود بلکه بازارهای دیگر نیز با رکود و عدم وجود مشتری دست و پنجه نرم میکنند.
کیفیت اجناس و قیاس قیمتها به یکی از دغدغههای اصلی در افکار عمومی یاسوج تبدیل شده است، «در این شهر همهچیز هست، جزء نظارت» گزاره و سخنی تلخ و البته پرمعنایِ جوان غرفهدار یاسوجی در بازار روز این شهر، حکایت از نابسامانی و اوضاع بد بازار و کسب و کار در آن را دارد.
به گزارش خبرنگار میدانی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» حال بازار روز یاسوج خوب نیست، کسبه یکی پساز دیگری بهدلیل کمبود مشتری و برگشت خوردن چکهایشان درحال جمعآوری و تعطیلی مغازههای خود هستند، ساعاتی را در جمع گرم مغازهداران در بازار روز یاسوج به شنیدن حرفها و دغدغههایشان گذراندم.
براتی از کسبههای قدیمی بازار روز با اشاره به مشکلات این بازار از ابتدای احداث آن تاکنون گفت: ابتدا یعنی از چندین دهه گذشته چیزی تحت عنوان بازار روز وجود نداشت، این زمین ملک شخصی بهنام محمدحسینخان طاهری بوده که برای رضای خدا وقف شده است، بعد از آن دستفروشان که با گاریهای قدیمی خرید و فروش انجام میدادند در این محدوده به کسب و کار مشغول شدند.
براتی گفت: پساز آن کمکم خود گاریدارها بااجازه امور اوقاف شروع به داربستبندی نموده و در این محل سکنا گزیدند، مردم یاسوج از دیرباز تا چندی پیش در این محل به خرید و فروش و ما نیز به امرار معاش و کسب درآمد میپرداختیم، در این بازار افراد زیادی از پیر و جوان زن و مرد جهت تامین نان شب زن و بچههایشان به کاسبی مشغول بودند و هر کدام قصه پر غصه خود را دارند، اوضاع بد اقتصادی کمر ملت را شکانده است و مردم مداوم از اوضاع بد و نابسامان زندگیها و اقتصادشان سخن گفته و گلایه میکنند.
وی افزود: همه سازههای این بازار به چند دهه پیش برمیگردد، سیمکشی و کابلهای برق بهصورت غیراصولی، آسفالت، پلها و حتی دیوارههای این سازه همه مربوط به گذشتههای بسیار دور است، چندین شهردار و استاندار عوض شد ولی این بازار حتی از نظر ظاهری نیز تغییری در آن صورت نگرفت و این عدم توجه مدیران شهری به این بازار را میرساند.
براتی با ناراحتی افزود: همه شهرها در کشور ما بازارهای متمرکز عمده و خردهفروش دارند، در همه بازارها هم قوانین خرید و فروش و رعایت حقوق کسبه رعایت میشود ولی متاسفانه این امر برای یاسوج صدق نمیکند، بازار روز یاسوج در قرق دستفروشها است، اصل مشکل ما در این بازار دستفروشان است، ما خودمان دستفروشیم و چهار طرف ما در قرق دستفروشان است، بازار روز از نظر جلوه بصری نیز شمایل زیبایی ندارد، این مکان تحت تملک اوقاف است.
غرفهدار این بازارچه گفت: از زمانی که بیاد دارم در این محل به کسب و کار مشغول بوده و روزگار گذرانیدهام، هفت سر آئله و چندین نوه و عروس و داماد دارم چشم امید من و خانوادهام از دیرباز تاکنون به همین ۶ متر مغازه در بازار روز بوده و خداراشکر گرچه درآمد اندک بوده ولی روزگار گذرانیدهایم.
براتی افزود: چه جوانانی که در این بازار به کار مشغول شدند و اکنون پیرمردانی ناتوان هستند و چه دوستانی که دارفانی را وداع گفتند، این بازار روزهای تلخ و خوش بسیاری را با ساکنانش سپری کرده است، در واقع متولی اصلی این بازار از همان سالهای ابتدائی که زمین آن وقف شد، اداره اوقاف استان است ولی علاوه بر اداره اوقاف شهرداری نیز از ما مالیات میگیرد، مگر درآمد ما در این محل چقدر است.
سجاد دسترنج از مغازهداران بازار روز درحالی که گفتگوی ما را میشنید با اظهار ناراحتی از وضعیت بازار گفت: شهر ما مسئول دلسوزی ندارد، ما نمیدانیم متولی این مکان اداره اوقاف است یا شهرداری، سالی چندین مرتبه با عناوین مختلف از ما مالیات گرفته میشود، در قبال این مقدار مالیاتی که پرداخت میکنیم هیچگونه خدماتی ما دریافت نمیکنیم، کمی به این بازار نگاه کنید سقف همه مغازهها از حَلب و کل مساحت هر مغازه ۶متر است، نه جایی برای بخاری و نه جایی برای کولر دارد.
وی افزود: شهرداری و تعزیرات هر ماه به این بازار آمده و از ما بابت عدم رعایت برخی قوانین جریمه و مالیات میگیرند؛ یکی از این قوانین چسباندن اتیکتها است، بنده از شما میپرسم اتیکتها را دقیقا کجا بچسبانیم؟! اصلا این مغازه جایی برای گذاشتن لباسها و چسبانیدن قیمت بر آنان را دارد!؟
دسترنج گفت: تمام این مشکلات را بارها با افراد مختلف از شهردار یاسوج در دفترکارش مطالبه نمودیم، یکیاز مشکلاتی که در رابطه با آن با شهردار با نامهنگاری و بهصورت حضوری صحبت شد معضل رو به رشد دستفروشان بود، با شهردار یاسوج مطالبه و دغدغههای خود را در میان گذاشتیم و گفتیم ما ساکنان این بازار هستیم و در قبال آن به شهرداری و به اوقاف مالیت میدهیم ولی چهارطرف و حتی جلوی مغازههای پرشده است بساطیها و دستفروشانی که چرا اعتراض به آنان را نداریم.
وی افزود: دستفروشان نه عوارض، نه مالیات، نه کرایه و اجاره بهاء پرداخت نمیکنند، مشابه جنسی که ما میفروشیم با پرچم گرم پایین را به مردم ۵۰ هزارتومان ارزانتر میفروشند اوضاع اقتصادی بد بوده و مردم نیز به طمع ۵۰ هزار تومان کمتر از آنان خرید میکنند، در جواب مطالبه ما شهردار قول داد که به این وضع رسیدگی کند.
پیمان درخشان غرفهدار دیگری گفت: ما به چشم خود دستفروشان را در وجب به وجب این بازار میبینیم و هرروز شاهد رشد قارچگونه آنان هستیم چطور شهردار نمیبیند؟ چطور از آنان مالیاتی گرفته نشده و یا حتی جمعآوری نمیشوند. بارها اعتراض نمودهایم ولی هر بار با جواب «به شما چه ربطی دارد» مواجهه شدهایم.
وی افزود: بازار صد درصد و چهل درصد آن دستفروش است با این وجود چگونه توقع میرود که بازار معاملهای داشته باشد، مشتریها بینراه از تمام دستفروشان قیمت میگیرند بعد به مراجعه میکنند وقتی قیمتاجناس را میپرسند میگویند: «ولی فلان دستفروش ۵۰ تومان کمتر از قیمت شما میگفت» این امر سبب کاهش فروش و از دست دادن مشکریهای ما میشود.
دسترنج با اظهار ناراحتی رو به مغازهاش گفت: مدتهاست دیگر فروش چندانی ندارم، به سنگفرش این پیادهرو نگاهی بیندازید فرسوده و کاملا خراب و بلااستفاده شده است، آسفالت این خیابان پر شده از چاله چوله و کاملا فرسوده است، جدول کنار دستمان بوی متعفنی به خود گرفته ایت و تبدیل به لجنزاری شده است، هنگامی که باران میبارد تمام اجناس ما خیس میشوند.
وی با نگرانی گفت: این سیمکشیهای برق استاندارد نیست، لوله آب سالم و بهداشتی در این مکان وجود ندارد و هزاران مشکل امنیتی و اجتماعی و اقتصادی که کسی کاری برای رفع آنان نمیکند، این پیادهروها در اختیار تام دستفروشان قرار گرفتهاست، چندی پیش به یکیاز آنان اعتراض کردیم که در این بازار باعث بینظمی شدهای، با خشم برای ما تیزی درآورد و ما را تهدید نمود.
درخشان گفت: هیچکس پیگیر مشکلات ما در این مکان نبوده، زمستان که میشود تمام این خیابان پر از آب میشود، این از عدم وجود زیرساختهای مناسب شهری است، خودتان قضاوت کنید خدمات این بازار کجایت که ما اینهمه مالیات میپردازیم.
وی افزود: از این سر خیابان تا آنسر خیابان هر دوطرف آن بیشاز ۶۰ غرفه وجود دارد ولی حتی یک سطلآشغال هم در این مکان وجود ندارد. پارکی در مجاورت ماست که از هیچگونه امکاناتی برخوردار نیست حتی یک چمن ساده هم ندارد که ما در آن استراحت کنیم.
خانم حسینی از مغازهداران بازار روز گفت: عمده مشکل ما وجود دستفروشان و البته پوشاکیهای بزرگی که جدیدا در شهر کوچک یاسوج به تعداد بسیار زیاد احداث شدهاند، مگر این شهر چقدر ظرفیت دارد که طی چند ماه چندین فروشگاه بزرگ پوشاک دایر شده است؟
وی افزود: هزاران مشکل بهخاطر دستفروشان و این فروشگاهها برای ما به وجود آمده است دیگر کسی از بازار روز خرید نمیکند و من چند هفتهای است به فکر تخلیه مغازهام هستم.
دسترنج گفت: یکی از دردهای من این است که این مغازه را با ۵۰۰ میلیون رهن و ۱۰ میلیون اجاره به امید کسب و کار و تهیه نانی برای خانوادهام اجاره کردهام ولی بیشتر اوقات حتی کرایه مغازهام را هم نمیتوانم پرداخت کنم، دیگر از پس هزینههایم بر نمیآیم چون هیچ معامله و سبب آن سودی نداریم.
وی افزود: بنده از شهردار محترم یاسوج تقاضامندم به وضعیت بازار این شهر و دستفروشهایش سروسامانی داده و درصدد رفع دغدغههای مردم برآید، ما هر وقت به دستفروشان اعتراض کردیم با خشونت با ما برخورد کردند از دستگاههای متولی خواهشمندیم ما را یاری دهند.
درخشان گفت: چه روزهایی که دلم میخواست وقتی به خانه برمیگردم دستم پر باشد ولی چه بسیار روزهایی که دست خالی به خانه برگشتهام. از بازارهای مختلف شهرها در استانهای اطراف انسان لذت میبرد، ولی بازارهای یاسوج آشفته بازاراند، در واقع در این محدود هزارمتری همهچیز هست الا قانون و آبادانی و رونق، هر دو سر این بازار کوچک محلی برای پارک ماشینهای شخصی و عمومی شهروندان شده است، در واقع این محل تبدیل به یک پارکینگ نیز شده است.
وی افزود: هیاهویی در این بازار است ولی هیچکدام از آنان مشتری ما نیستند بلکه مشتری دستفروشها و البته صاحبان ماشینهایی هستند که ماشینشان کنار ما پارک است و خریدشان از بازارهای دیگر در خیابانهای این شهر است. چه بسیار فروشگاههایی که جنس بیکیفیت تیراژ بالا وارد میکنند و مردم را با قیمت کمتر فریب میدهند، قیمت پایین آنان بخاطر کیفیت پایینشان است.
دسترنج گفت: ۷۰ نفر بازاری در بازار روز یک مطالبهای را امضاء و به دفتر شهردار بردیم ولی چه نتیجهای حاصل شد؟ کسی دغدغه رفع مشکلات مردم و بازاریان را ندارد، این شهر انقدر مسئول دلسوزی ندارد که دستفروشها در این شهر دیگر فروشندگان ثابت شدهاند.
وی افزود: دخل و خرجمان با هم نمیخواند، توانایی خریدمان پایین آمده و دیگر توان خرج و مخارج روزمره خود را نداریم. چکهایمان برگشت خوردهاست، از صب تا عصر اینجا برای ۶۰۰ هزار تومان معامله عمر و وقت سپری میکنیم، مردم ما فقیر هستند و به دنبال اجناس ارزان هستند.
دسترنج گفت: از دیگر مشکلات این بازار ظاهر زشت آن است اگ مدیریت سهری فکری به حال ظاهر این بازار میکرد قطعا باعث جذب مشتری بیشتری میشد، چند روز پیش یک گربه در این خیابان با ماشینی تصادف کرده بود تا چند روز لاشه آن در شهر و پایین بازار افتاده بود شهرداری اقدامی برای جمعآوری آن نکرد و ما مجبور شدیم خود دست به کار شده و لاشه را جمع کردیم.
وی افزود: این بازار سالهاست که نگهبان ندارد، از لحاظ امنیت مشکلی ندارد ولی دستفروشها فروش ما را در این بازار فلج کردهاند، مسئولان خبر از پای برهنه و تن لخت بیجامه فرزندان ما ندارند، پس دلسوز ما نیستند.
دسترنج و جمعی از کسبه بازار روز با اظهار ناراحتی از خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» خواستند تا مشکلات و معضلات آنان را به گوش مسئولان شهری و استانی برسانند تا در صدد رفع مشکلات آنان برآیند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- بهرامی به استقبال تاجگردون در ورودی سیسخت میرود!
- محصولات روی زمین مانده؛ مسئولان باشت کجایند؟
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- مراسم معارفه فرمانده سابق سپاه فتح در بوشهر
- واکنش استاندار کهگیلویهوبویراحمد به کُندی پروژههای آموزشی
- فتح خرمشهر؛ حماسهای که وحدت آفرید
- تنگ سرخ؛ الگویی برای توسعهٔ متوازن منطقهای
- آبشار یاسوج؛قربانی نرخهای نجومی؟!
- نقش محوری بانوان در نهادینهکردن فرهنگ صرفهجویی
- واگذاری طرحهای نیمهتمام دولتی به سرمایهگذاران خصوصی
- فیلمسازان در فیلمهای دفاع مقدس قهرمان پروری کنند
- دیدار مسئولان با خانوادههای شهدای خطهٔ بهمئی
- گلزار مطهر شهدای سیسخت گلباران شد
- جمهوری اسلامی، نماد وحدت دین و سیاست
- پایان رقابت فوتسال «جام ولایت» در گچساران+ تصاویر
- استقلال بدون محروم به فینال رسید
- راههای پیشگیری و کنترل آتشسوزی جنگلها در کهگیلویهوبویراحمد
- بازار روز یاسوج؛ هر غرفهاش قصهها دارد
- روایت تلاش گروه جهادی دستان مهربان
- تحول در چهره شهر توریستی دنا
- عطرافشانی گلزار شهدای گمنام در بهمئی
- پایان اختلافات ملکی لنده؛ کاداستر به روستاها میرسد
- حضور سردار فضلی در خانه جانباز باشتی
- نرخهای نجومی در آبشار یاسوج
- خون است که خرمشهر رو آزاد کرد
- شکوه حضور نیروهای مسلح کهگیلویهوبویراحمد
- تجلیل از فاتحان عملیات آزادسازی خرمشهر در باشت
- فتح خرمشهر محصول همدلی و کار جمعی بود
- کامیونداران، شیرمردان جادههای استان
- ساخت نخستین رادار فرودگاهی تمام ایرانی
- خواسته اصلی مردم در همایش کوهگل چه بود؟
- سیاستزدگی؛ بلای جان توسعه پایدار کوهستانهای زاگرس
- آیین غبارروبی گلزار مطهر شهدای گمنام
- گرامیداشت حماسه سوم خرداد در لنده
- مشاهده بیشتر