رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
دوشنبه 1404/02/01 Monday - 2025 21 April الاثنين ، 23 شوّال ، 1446
ساعت
1404-02-01 00:42 شماره خبر : 12267
نبرد با تشنگی؛

با توجه به کاهش 45 درصدی بارندگی‌ها در استان و افت شدید آب‌های زیر زمینی؛ آرایش جنگی سرزمین زاگرس برای مقابله با کم آبی و تشنگی در حال شکل‌گیری است تا استان از این تنش آبی بار دیگر عبور کند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین چشمه‌سارها و رودخانه‌های خروشان سال گذشته باوجود میزان بارندگی ضعیف و کم بارش باکم آبی و بی‌آبی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و با گرم شدن هوا و فرارسیدن فصل بهار و تابستان آلام آن‌ها بیشتر خواهد شد.

استان کهگیلویه و بویراحمد با بارشی معادل ۱۱ میلیارد مکعب و ۸ و نیم میلیارد مکعب رواناب در رتبه سوم کشور قرار دارد.

آن‌طور که مسئولان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد می‌گویند 50 درصد از دیمزارهای گندم مناطق گرمسیری استان به دلیل خشک‌سالی خسارت‌دیده‌اند.

کمی عجیب به نظر می‌رسد که استانی با دارا بودن بیش از ۱۰ درصد آب‌های سطحی کشور هم‌اینک با تنش و چالش آبی مواجه است.

نبرد با تشنگی!

درحالی‌که آسمان از باریدن دریغ می‌کند، کهگیلویه و بویراحمد برای رویارویی با تابستانی تشنه آماده می‌شود؛ استاندار از بسیج امکانات و اتخاذ تدابیر اضطراری برای مقابله با بحران کم‌آبی خبر داد ه است، مشکلی بسیار بزرگ‌تر از آن‌که در ذهن خطور کند، تنش آبی در شهرهای پر آب سرزمین کهگیلویه وبویراحمد که روزی سرزمین آب بود.
بیداد تنش آبی در شهرهای مختلف استان

هرساله خشک‌سالی گریبان گیر بسیاری از شهرها و روستاهای استان می‌شود؛ هم‌اینک نیز در شهرها و روستاهای این استان ازجمله یاسوج و نواحی اقماری آن کم‌آبی و تنش آبی احساس می‌شود و شرایط حاکی از آن است که روزهای سختی در پیش روی استان است.

سال‌های گذشته پنج شهر و ۱۲۵ روستا درگیر تنش شدید آبی در استان بودند و آب‌رسانی با ۲۵ تانکر در مناطق روستایی و عشایری صورت گرفت.

حال با توجه به میزان کاهش نزولات الهی و حتی افت شدید آب‌های زیرزمینی کشت محصولات پر آب در شهرهای استان به‌ویژه یاسوج ازجمله برنج منع شده است، مسئله ای مهم که حتی با قُوت مردم سروکار دارد.

آرایش جنگی سرزمین زاگرس برای مقابله با کم‌آبی 

در همین زمینه یدالله رحمانی در نشست کارگروه سازگاری باکم آبی شهرستان باشت، بر لزوم اتخاذ تدابیر فوری و هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف برای مقابله با این بحران تأکید کرده و اظهار داشته است: با توجه به کاهش بارندگی بی‌سابقه، مدیریت مصرف ضروری است.

وی با اشاره به اینکه کهگیلویه و بویراحمد با 48 درصد بارش بلندمدت، بدترین وضعیت را ازنظر کاهش بارندگی در بین استان‌های کشور دارد، عنوان کرده است: با توجه به اینکه این استان و چهارمحال‌وبختیاری 21 درصد روان آب کشور رادارند، اما با بیشترین کاهش بارندگی مواجه شده‌اند، پیش‌بینی می‌شود تابستان امسال با تنش آبی جدی روبرو شویم.

رحمانی با تأکید بر اینکه برای عبور از این چالش نیازمند مصرف بهینه، مدیریت یکپارچه و هماهنگی بین سازمانی وادارات هستیم، افزوده است: شرکت‌های آب منطقه‌ای، آبفا و مدیریت بحران استانداری با تدابیر و تمهیدات لازم را برای مقابله با تنش احتمالی و کم‌آبی در مناطق مختلف استان به‌ویژه در روستاها به‌کارگیرند.

وی تأکید کرد که تأمین آب شرب اولویت اصلی متولیان امر است و جلسات مستمر در شهرستان‌ها باید تشکیل و دستورالعمل‌ها ابلاغ و پیگیری شوند و برگزاری دوره‌های آموزشی برای مدیریت مصرف آب در دستور کار قرار گیرد زیرا در این زمینه هیچ‌گونه کم‌کاری پذیرفتنی نیست.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد ادامه داده است: ستاد مدیریت بحران و همه دستگاه‌های متولی و خدماتی باید برای بروز هرگونه مشکل و کمبود ناشی از تنش و کمبود آب در برخی مناطق استان آمادگی کامل داشته باشند و در این زمینه از هم‌اکنون برنامه‌ریزی لازم را داشته باشند.

رحمانی همچنین از تأمین 30 تانکر آب برای مناطقی که دارای بحران آب هستند خبر داد و افزوده است:  با توجه به مصرف بالای آب در بخش کشاورزی و صنعت، مدیریت مصرف در این بخش‌ها ضروری است و بیش از 82 درصد آب مصرفی در استان در حوزه کشاورزی است و درصورتی‌که در این زمینه پنج درصد صرفه‌جویی شود، تا حدودی مشکلات تنش آبی برطرف خواهد شد.

چاره جویی کنیم؟

وی همچنین خواستار تصمیم‌گیری جدی درزمینهٔ کشت برنج شد.

همچنین رضا رضایی، مدیرعامل شرکت آبفای استان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرده است:با توجه به اقدامات و تمهیدات در نظر گرفته شده، امید است استان کهگیلویه و بویراحمد بتواند با کمترین خسارت و تنش آبی، فصل گرما را پشت سر بگذارد و با این حال موفقیت در این زمینه نیازمند همکاری و مشارکت تمامی دستگاه‌ها، سازمان‌ها و مردم استان است.

در همین راستا مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرده است: برای نجات و عبور از این مخمصه به یک نسخه درمانگر نیاز است که باید تمام بارشی که در چهار ماه اتفاق می‌افتد ذخیره شود برای هشت ماهی که بارندگی وجود ندارد.

وی افزوده است: پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برای این نسخه طراحی و اجرا صورت گرفته که ما حاصل آن دو سد کوثر و شاه قاسم بوده است و همچنین یک سری طرح و پروژه در حال انجام است که مبلغ این طرح‌ها بالغ‌بر ۳ هزار میلیارد تومان است.

باید بدانیم که کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد. 

حجم ذخیره مخازن آب شهرهای استان ۱۳۱ هزار مترمکعب است. تعداد مخازن آب مناطق شهری استان ۵۳ باب مخزن بتنی استاندارد و تعداد مشترکان آبفای شهری ۱۶۵ هزار و ۵۰۰ مشترک است. 

منابع تأمین آب شهرهای کهگیلویه وبویراحمد شامل ۶۶ حلقه چاه و هفت دهنه چشمه است و بخشی نیز از طریق سد کوثر تأمین می‌شود. 

طول شبکه توزیع و خطوط انتقال آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد هم‌اینک به ترتیب یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر و ۳۲۰ کیلومتر است. 

۱۱ ایستگاه پمپاژ آب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که در شبانه‌روز ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب را برای استفاده مشترکان مناطق شهری این استان پمپاژ می‌کنند. 

این استان با هشت شهرستان و ۱۷شهر ، نزدیک به ۷۲۰ هزار نفر جمعیت دارد.

 

انتهای خبر/

 

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار