توافق ایران و عربستان افول قدرت آمریکا در منطقه را نشان میدهد
عربستان دیگر اعتماد لازم را به آمریکا ندارد و آمریکاییها هم دیگر آن شانس لازم را برای حضور دراز مدت در منطقه نخواهند داشت و این نشان از افول آنها است.
به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی صبح زاگرس برقراری روابط دیپلماتیک مابین تهران و ریاض پس از ۷ سال با میانجیگری چین فصلی جدید در روابط بین الملل و مناسبات منطقه خواهد بود؛ با تحقق این رویداد تنشها در منطقه به سمت هرچه کمتر شدن پیش خواهد رفت و با عنایت به سیر تحولات در طی سالیان اخیر به نظر میرسد هر دو کشور تنها راه ممکن در تنظیم روابط را در گزینه تعامل و برقراری روابط دوجانبه یافته اند. بی تردید همکاری و پذیرش یکدیگر نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت که از آن جمله میتوان به کاهش تنش در یمن اشاره کرد.
این اتفاق مهم که با همراهی کشور چین تحقق پذیرفت نیز نشان از حضور و جایگاه پررنگ این کشور شرقی در معادلات منطقهای دارد و در عین حال به عنوان یک امتیاز مثبت در برابر ایالات متحده نیز قلمداد میشود، قطعاً ارتباط دو کشور موثر در حوزه خلیج فارس و غرب آسیا مانند عربستان و جمهوری اسلامی ایران میتواند در ابعاد مختلف مهم باشد.
یکی از مسائل مورد اهمیت این است که دو کشور در حوزه مسائل انرژی تامین کننده بخش قابل توجهی از انرژی جهان هستند که میتوانند همکاریهایی را داشته باشند و این یکی از ابعاد مهم ایجاد و تعمیم روابط خواهد بود، نکته بعدی این است که بخشی از کشورهای حوزه خلیج فارس سیاست خارجی خود را و به تبع آن مسائل اقتصادی و تجاری خود را با قطب نمای عربستان تنظیم میکنند.
براین اساس، قطعاً این توافقی که صورت گرفته، ایجاد رابطه مجدد و تعمیر روابط روابط بین دو کشور بر روی موضوع اقتصادی منطقه و باز شدن دریچههای جدید برای صادرات جمهوری اسلامی ایران برای کشورهای حوزه خلیج فارس هم باز خواهد شد، نکته بعدی که باید به آن توجه کرد مسائل روانی است که به وجود آمده و در حقیقت کمک کرده به امریکاییها که بگویند ایران در یک انزوای نسبی قرار دارد و حتی با بعضی از کشورهای اسلامی مثل عربستان هم ارتباط ندارد؛ در ماههای اخیر حتی مسئله جنگ بین ایران و عربستان مطرح شده بود که البته هیچ دلیل منطقی برای این مسئله وجود نداشت و ندارد.
فضای ایجاد شده میتواند روی مسائل اقتصادی بسیار تاثیر گذار باشد یعنی در حقیقت وقتی که دو کشور موثر و بزرگ و دوباره جهان اسلام مثل ایران و عربستان با هم ارتباط داشته باشند این فضاسازیها و عملیاتهای روانی که میتواند روی مسائل اقتصادی و تجاری تاثیر گذار باشد، دیگر بوجود نخواهد آمد.
از طرف دیگر ورود چین به منطقه به مفهوم این مسئله نیست که نفوذ و رابطه آمریکا با کشورهای منطقه از بین رفته است،یعنی به این سرعت چین نمیتواند جایگزین واشنگتن در منطقه باشد، اما این شروعی است برای خروج آمریکا از منطقه که یکی از مسائلی بود که در مقابل انتقام خون شهید سلیمانی میتوانیم مطرح کردیم.
در شرایط فراهم شده کشورهایی مانند عربستان دیگر اعتماد لازم را به آمریکا ندارند و امریکاییها دیگر آن شانس لازم را برای ماندن دراز مدت در منطقه را نخواهند داشت و این نشان دهنده افول آمریکا است؛ باید این حرکت به وجود آمده به صورت منطقی و نه بهصورت یک حرکت شوک آور برای افکار عمومی بازنمایی شود و به صورت منطقی زوایای به وجود آمده آن در حوزههای مختلف مثل سیاست خارجی، روابط اقتصادی و روابط امنیتی را مورد توجه قرار داد.
رژیم صهیونیستی خیلی تلاش داشت با کمک ایجاد اتحادی میان کشورهای اسلامی از جمله عربستان، جنگی را علیه جمهوری اسلامی ایران به راه اندازد که البته قطعا بخش عمدهای از این مسئله تبلیغات بود؛ اما زمانی که یک کشوری مثل ایران و عربستان با هم ارتباط دارند و میتوانند توافق نامههای دفاعی امنیتی با هم داشته باشند و حداقلش این باشد که از خاک هیچ کشوری علیه خاک دیگری استفاده نشود دیگر راه را برای این گونه اقدامات روانی و رسانهای برای رژیم صهیونیستی میبندند.
«سیدرضا صدرالحسینی» روز شنبه در گفتوگو با ایرنا اظهار داشت: «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی تلاش می کرد تا با یک ائتلاف عربی-صهیونیستی، بحران را از درون سرزمین های اشغالی به خارج از مرزها منتقل کند، اما تحولات اخیر نشان داد که کشورهای عربی به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس علاقه ای به نقش آفرینی در سناریوی رژیم صهیونیستی برای مقابله با جمهوری اسلامی ندارند.
وی افزود: بخش عمده ای از حرکات و حرف های نتانیاهو درباره اتحاد با اعراب یک بلوف سیاسی بیشتر نبود، توافق تهران-ریاض این کارت بازی را از دست وی گرفت و این تحول نشان داد که سیاست خارجی جمهوری اسلامی یک سیاست مترقی و رو به جلو است.
این کارشناس مسائل منطقه، سیاست همسایگی را محور سیاست خارجی دولت سیزدهم ارزیابی کرد و ادامه داد: توافق با ریاض یک موفقیت بزرگ برای طرح کلان سیاست خارجی دولت است زیرا این تصور را دشمنان ایجاد کرده بودند که حتی اگر تهران بتواند با تمام همسایگان خود روابط حسنه برقرار کند، با رقیب سنتی خود عربستان نمی تواند به نقطه تعادل برسد.
صدرالحسینی، سیاست خارجی دولت سیزدهم را مبتنی بر عقلانیت برای تامین منافع ملی دانست و افزود: توافق با ریاض شروع موفقیت های سیاست خارجی دولت سیزدهم در ارتباط با کشورهای عربی همسایه است زیرا بخش قابل توجهی از آنها سیاست خارجی خود را با قطب نمای سیاست خارجی عربستان تنظیم می کنند و مطمئنا سوریه، لبنان و دیگر کشورهای منطقه از منافع این توافق بهره مند خواهند شد.
وی به طرح موضوع جنگ یمن در پنج دور مذاکرات تهران و ریاض در بغداد اشاره و اضافه کرد: جمهوری اسلامی در این مذاکرات برای طرف سعودی به خوبی تبیین کرد که جنبش انصارالله یمن یک جنبش مستقل برای دفاع از حقوق مردم این کشور است و عربستان قانع شد که نمی تواند روابط حسنه با تهران را به توقف حرکت آزادی بخش و انقلابی مردم یمن گره بزند.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: توافق تهران-ریاض می تواند ضمن احترام به استقلال و آرمان های جنبش مردمی یمن، برای آنها هم دستاوردهای خوبی داشته باشد و شاهد خرسندی مقامات جنبش انصارالله و واکنش مثبت آنها به این تحول هستیم.
صدرالحسینی درباره میانجیگری چین بین ایران و عربستان نیز افزود: این موضوع نشان می دهد که نفوذ منطقه ای آمریکا به ویژه در رابطه با همپیمانان سنتی این کشور بسیار کاهش پیدا کرده است.
به گفته وی، چین نشان داد که غیر از رقابت در حوزه اقتصادی، وارد رقابت سیاسی با آمریکا حتی در کشورهای هم پیمان و وابسته به واشنگتن شده است.
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: میانجیگری چین نشان داد که حتی کشورهای کاملا وابسته به آمریکا، افول این کشور را دریافته اند و این وضعیت حاکی از شکست سیاست های منطقه ای و بین المللی آمریکاست.
وی با بیان اینکه این تحول، برای تئوریسین های غربگرایی که غرب را برای ملت ها بهشت تعبیر می کردند و این توهم را واقعی جلوه می دادند درس های خوبی دارد، گفت: در هندسه نظم نوین جهانی، تغییرات اساسی رخ داده و کشورهایی که بتوانند در شرایط کنونی به طور مستقل عمل کنند ، قطعا خواهند توانست در آینده هندسه قدرت جهان، تاثیر به سزایی داشته باشند.
بهدنبال سفر بهمن ماه آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» به پکن، «علی شمخانی» از روز دوشنبه ۱۵ اسفند با هدف پیگیری توافقات سفر رئیس جمهور، مذاکرات فشردهای را بهمنظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران - ریاض با همتای سعودی خود در چین آغاز کرد.
در پایان این مذاکرات، روز جمعه ۱۹ اسفند ۱۴۰۱، بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر و توافق تهران - ریاض برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بازگشایی مجدد سفارتخانههای دو کشور بعد از ۷ سال قطع رابطه اعلام شد.
انتهای پیام/