تنگه کبوتری مهریان و یک سئوال همیشگی/تنش آبی در مهریان و سنگ اندازی عده ای خاص
چند سالی است که خشکسالهای پی در پی و حتی تنش های آبی بی امان دامن مردم دنا از جمله یاسوج را به گونه ای گرفته که حتی برای چندین شبانه روز خبر از نبودن آب آشامیدنی و قطعی مکرر آن را در این شهر شنیده ایم.
به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی صبح زاگرس به نقل ازسفیر دنا،بی آبی، تنش آبی، کمبود منابع زیرزمینی، کاهش نزولات الهی، کم بارشی، نباریدن باران، برف کم، همه اینها مشکلات و معضلاتی بوده که در چند سال اخیر و همراه با تشدید منابع آبی در سرزمین پر آب پایتخت طبیعت که روزی نام بزرگی به نام چشمه های خروشان دنا را برای خود یدک می کشید، فرود آمده است.
خشک شدن چشمه های چند هزارساله دنا، افت شدید آبهای زیر زمینی و حتی کمبود برف و آب شدن یخچال های طبیعی دامنه های زاگرس در چند سال اخیر آنچنان غافلگیر کننده بوده که برخی هم فکرش را نمی کردند که روزی دنای پرآب با رودخانه های بشار خروشان و حتی آبشار زیبای یاسوج و تنگ گنجه ای همه و همه در نبود آب واژه ای به نام بی آبی را زمزمه کنند.
همانگونه که در 8سال اخیر در سرزمین دنا و زاگرس جنوبی و حتی نیمی از ایران شاهد آن هستیم امروز خشکسالی بسیار نگران کننده دامن این سرزمین زیبا در زاگرس جنوبی را گرفته است، سرزمینی که روزی به نام شمالی در جنوب ایران از آن یاد می شد امروز در سودای آبی برای سرزمین خشک خود است.
امروزه متأسفانه شاهد رشد شدید حاشیه نشینی و حتی شهرنشینی در شهر جوان یاسوج هستیم به گونه ای که برخی از زیرساختها از جمله آب آشامیدنی دیگر جوابگوی این شهر نیست و حتی این موضوع باعث شده که در بیشتر نقاطی که روزی کشاورزی در آن رونق داشت امروز مسئولان تابلوی ایست (کشاورزی ممنوع) را نصب کنند.
گرمای بیش ازاندازه آخرین سالهای قرن چهاردهم شمسی باعث شده است که مردم به دلیل نبود آب کشاوری و حتی آشامیدنی دیگر رمقی برای کشاورزی نداشته باشند و حتی باعث شود که امروز نبود آب به مسئله مهم در سرزمین دنا مبدل شود.
هرچند که رودخانه های خروشانی ازبشار خروشان گرفته تا رودخانه گبگیان، خرسان وحتی مهریان ازاین وادی می گذرد اما هنوز مسئولان نتوانسته اند برای این موضوع راهحل مناسبی پیدا کنند تا کام تشنه سرزمین های جنوبی زاگرس را از تشنگی رهایی ببخشند.
چند سالی است که خشکسالی های پی در پی و حتی تنش های آبی بی امان دامن مردم دنا از جمله یاسوج را به گونه ای گرفته که حتی برای چندین شبانه روز خبر از نبودن آب آشامیدنی و قطعی مکرر آن را در این شهر شنیده ایم.
در همین زمینه مسئولان به فکر این افتادند که با احداث تلمبه خانه های آب در مکانهایی که آب روان وجود دارد همچون آبشار یاسوج و حتی تنگه کبوتری مهریان که آب خنک و گوارای آن از دامن دنا سرازیر می شود به فکر نجات مردم از بی آبی در روزهای سخت سال بیفتند.
با تمام تلاش و توانی که مسئولان برای این موضوع گذاشته اند، اما همچنان حرکان قلدرمئابانه برخی از مردم نگذاشته است که این موضوع به سرانجام برسد.
یکی از مشکلات امروز در حاسیه رودخانه مهریان و تنگ کبوتری ایستادگی غیر اصولی برخی از مردم برای انتقال آب تنگه کبوتری به دشت های مهریان،بلهزار و حتی مادوان بوده که در چند سال اخیر از نبود آب آشامیدنی در مضیقه هستند.
برخی از اهالی(مهریان) روزگار ناخوش آبشار یاسوج را مزیدی بر این علت می دانند و می گویند که با احداث این تلمبه خانه و انتقال آب از تنگه دیگر رونق کشاورزی و باغداری در این منطقه میسور نخواهد بود و برخی دیگر وجود باغات تفریحی و حتی بهره بردن خود از این آب را مزیدی بر این ادعا می دانند.
موضوعی که هیچ عقل سلیمی نمی تواند در روزگاری که کم آبی بر گُرده مردم فشار می آورد آن را هضم کند، آنچنان که پیداست با وجود دُبی کم آبهای روان و سطحی درسرزمین دنا دیگر کاشت محصولات آبی از قبیل شلتوک به صلاح نیست، اما متأسفانه آنچیزی که امرو شاهد آن هستیم این بوده که برخی بر این موضوع بسیار پافشاری دارند و خود برتربینی خویش را نسبت به دیگران متمایز می دانند.
عزیز فیلی معاون عمرانی استاندار کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به این موضوع که برای حل این مساله در حال گفت و گو با اهالی هستیم تا تعاملی برقرار شود و این اختلافات برطرف شود،گفت: مردم منطقه مهریان از عملیات کنده کاری شرکت آب و فاضلاب جلوگیری کرده بودند که البته دستور قضایی برای ادامه عملیات صادر شده اما در عین حال درصدد هستیم تا نظر مردم را جلب کنیم که مانع عملیات نشوند.
وی ادامه داد: انتقال آب از تنگه کبوتری غیرقانونی نیست چرا که تامین آب شرب در اولویت است و آب برای مصارف کشاورزی و باغی در اولویت های بعدی قرار دارد.
معاون عمرانی استاندار با بیان اینکه اهالی مهریان می گویند با انتقال آب از تنگه کبوتری، سهم کشاورزی آن ها کم می شود که این حرف منطقی نیست چرا که در برخی از نقاط کشور به دلیل کمبود آب، کشت محصولات پرآب مانند برنج ممنوع شده است،افزود: با توجه به این که احداث سد تنگ سرخ زمان زیادی می برد، باید راهکاری موقتی ارائه شود که آب شرب مردم تامین شود.
همچنین در همین زمینه مدیرعامل شرکت آبفای کهگیلویه و بویراحمد افزود: معارضات محلی بوجود آمده باعث شده این پروژه بیش از یک سال همچنان راکد بماند.
سیدعلی لدنی نژاد با تأکید بر اینکه پروژه انتقال آب تنگه کبوتری بر اساس مطالعات فنی و کارشناسی شرکت آب منطقه ای و آب وفاضلاب صورت گرفته است،تصریح کرد:تنش آبی موجود در شهر یاسوج و روستاهای اقماری آن از یک سو و نیاز مبرم منطقه مهریان به آب شرب باعث شد که این طرح به عنوان یکی از سه طرح پیشنهادی آبفای در سفر رئیس جمهور به استان مورد تصویب قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در سفررئیس جمهور 5 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این پروژه در نظر گرفته شد،ابراز کرد:معارضات محلی بوجود آمده باعث شده به رغم اینکه این پروژه بیش از یک سال به پیمانکار واگذار شده است ولی همچنان راکد بماند.
مدیر عامل آبفای شهری استان ادامه داد: از 1200 لیتر با ثانیه دبی آب تنگه کبوتری تنها 100 لیتر بر ثانیه برای مصرف شرب آن هم برای اهالی مهریان انتقال داده می شود.
لدنی نژاد با اشاره به سرانه جمعیت مهریان و مهاجرپذیری این منطقه بیان کرد: تامین آب ساکنان مهریان از وظایف شرکت آب و فاضلاب است و جا دارد که اهالی فهیم این منطقه با دوراندیشی همکاری لازم را در اجرا و تکمیل این پروژه داشته باشند.
وی برداشت آب از تنگه کبوتری را کوتاه مدت دانست افزود: با تکمیل و بهرهبرداری از سد تنگ سرخ آب شرب اهالی مهریان همانند سایر مناطق شهرستان های بویراحمد و دنا از طریق این سد تامین خواهد شد و در حال حاضر راهی جز برداشت آب از تنگه کبوتری نداریم.
سید کرامتالله فرج زاده معاون فرماندار بویراحمد در این خصوص گفت: پروژه انتقال آب تنگ کبوتری برای شهر مادوان و روستاهای اطراف آن از مصوبات سفر هیئت دولت به استان بود و در سال 96 برای آن تأمین اعتبار و عملیات اجرایی آن آغاز شد که اکنون اهالی روستای مهریان مانع عملیات اجرایی این پروژه شدند.
وی افزود: بعد از اینکه با کشاورزان و اهالی روستای مهریان صحبتهای لازم شد، عملیات اجرایی پروژه انتقال آب از تنگ کبوتری به شهر مادوان و روستاهای اطراف مجدداً شروع شد.
معاون فرماندار بویراحمد گفت: به این خاطر کشاورزان اعتراض میکنند که میگویند این پروژه به کشاورزی آنها آسیب میزند.
وی با بیان اینکه آب تنگ کبوتری اختصاصی منطقه مهریان نیست، اظهار داشت: این آب مربوط به کل مجموعه اراضی مهریان اطراف مهریان، مادوانهای سفلی و علیا، بنسنجان، بلهزار روستاهای دیگر است
فرج زاده با تأکید براینکه اختصاص طلبی کار زیبندهای نیست و مردم مناطق مادوان و روستاهای اطراف آن مشکل آب شرب دارند،گفت:امروز وضعیت تنش آبی در مرکز استان به گونه اس که نیاز مبرهنی به این موضوع وجود دارد و باید با هم افزایی این معضل کم آبی حل و فصل شود.
هرچند که باید دوراندیشی مسئولان برای این موضوع بیشترازاین باشد و احداث سد های مهمی برای استان از جمله سد تنگ سرخ را با فراغ بال بیشتری به جلوببرند و باید دانست که با ایجاد و انتقال لوله آب از این تفرجگاهها از جمله تنگ کبوتری هم کمر گردشگری استان می شکند و هم باعث از بین رفتن زیست بوم این منطقه همانند آبشار یاسوج خواهدشد.
انتهای پیام/ر